Agenda Jove, Tardor 2024. Regidoria d'Educació, Joventud i Ocupació- Ajuntament de Lleida
Ja teniu disponible l'Agenda Jove de Tardor 2024 que LleidaJove ha preparat per tot el jovent de Lleida.
Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte
Guia de Recursos i Serveis per a persones amb discapacitat a la ciutat de Lleida Material d’orientació i informació dels recursos i suports existents que fomenten i afavoreixen la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania , elaborada conjuntament amb la Taula Sectorial de treball de Persones amb discapacitat. https://serveissocials.paeria.cat/ca/serveis-i-equips/discapacitat/guia-discapacitats https://serveissocials.paeria.cat/logo.png
Material d’orientació i informació dels recursos i suports existents que fomenten i afavoreixen la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania , elaborada conjuntament amb la Taula Sectorial de treball de Persones amb discapacitat.
Ja teniu disponible l'Agenda Jove de Tardor 2024 que LleidaJove ha preparat per tot el jovent de Lleida.
Aquests ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
El Programa de suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar, (PSALL), consisteix en la prestació d'un servei de suport a les persones amb discapacitat. L’objectiu se centra en afavorir el desenvolupament de la persona en les activitats de la vida diària, tant en la seva pròpia llar, com en la comunitat. Mitjançant l’atorgament d’aquest ajut, s’ofereix el suport personal necessari per a fomentar la integració social. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Departament de Drets Socials. Generalitat de Catalunya i també el Llistat d’entitats que ofereixen el programa al Segrià
L’Agencia d’Habitatge de Catalunya, ofereix diferents ajuts per la habitatge adreçats a persones amb discapacitats.
Està exempta de pagar l’impost de circulació tota la ciutadania empadronada a Lleida i que tingui: • Una incapacitat permanent total per la professió habitual i/o incapacitat absoluta o, • No cobri pensió, però que tingui un grau de discapacitat igual o superior al 33%, i, • És imprescindible que el vehicle estigui domiciliat al municipi de Lleida i que la persona titular sigui la que demana l’exempció.
Se’n poden beneficiar les persones amb certificat de reconeixement del grau de discapacitat o targeta acreditativa amb un percentatge igual o superior al 33%. El vehicle ha d’estar a nom de la persona amb discapacitat i ha de ser del seu ús exclusiu.
El Centre de Recursos per l’Autonomia, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent, (CRAPVI), centralitza i acosta a la persona usuària els diversos serveis per contribuir a què les persones tinguin el màxim grau d'autonomia i independència personal. A més, es treballa per fomentar la participació en tots els àmbits de la societat. El CRAPVI està constituït per la Fundació Esclerosi Múltiple, Aremi, Aspid i Creu Roja.
És un servei d’ajuts tècnics per afavorir l’autonomia de la persona i l’accessibilitat a l’entorn. Sirius informa i assessora sobre solucions personalitzades i recursos disponibles. A Lleida, el centre Sirius està ubicat al Centre Aremi. (Garraf, 17. Lleida)
L’Aula Municipal de Teatre de Lleida té una dilatada experiència en l’atenció a la diversitat de forma integral i integrada, en tots els seus cursos i tallers. És per això que l’escola no ofereix cap curs o servei específic dirigit únicament a persones amb discapacitat o diversitat funcional. Tothom hi té cabuda, si la seva passió és el teatre. L’Aula Municipal de Teatre ha viscut sempre la diversitat del seu alumnat, i del seu equip de professionals, com un element enriquidor que ha comportat una experiència d’aprenentatges i de creixement mutu, que ha afavorit una convivència respectuosa. A més, des de l’Aula Municipal de Teatre sempre hem cuidat el treball en xarxa i hem treballat amb totes aquelles entitats i organitzacions que han volgut col·laborar amb nosaltres per tal de complementar els aprenentatges teatrals amb les habilitats de vida, del nostre alumnat. El teatre l’entenem, doncs, com una eina integradora per excel·lència, i tota l’oferta formativa que fem des de l’Aula Municipal de Teatre, està oberta a tots i totes. Edats: els tallers de l’Aula comencen als 3 anys i, en funció de l’edat, ofereixen diferents propostes fins arribar al teatre per adults. Pel que fa al cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’Actuació Teatral es planteja per l’alumnat que compleix els requisits d’accés i és major d’edat.
En aquest decàleg exposem unes pautes per a un ús correcte delllenguatge, respectuós I consensuat a l’hora de referir-se a les persones ambdiscapacitat. Les persones amb discapacitat són diverses i no s’hand’etiquetar per la situació de discapacitat en la que es troben, és a dir, ladiscapacitat no sempre justifica les seves actuacions. Hem de definir a lapersona per les seves característiques, interessos, potencialitats i també dificultats, però no exclusivament pel fet de tenir discapacitat.
Recomanacions per promure entorns accesibles en el lleure, l'oci i la cultura a la ciutat de Lleida.
Els centres d’educació primària i secundària, segons la normativa vigent, reserven dues places per aula a l’alumnat amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat.
Les Escoles Bressol Municipals reserven, segons la normativa vigent, un plaça per aula per a infants amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat. També s’atorga més puntuació a l’hora de escollir escola, a aquells infants que, dins el nucli familiar proper (pare/mare/germans/es), algú tingui discapacitat acreditada.
Estades esportives Les Estades esportives d’estiu estan adreçades als nens i nenes de 4 a 16 anys (segons activitats) en les quals es pot practicar diferents esports i diversos tallers lúdics i que, alhora, proporcionen un espai de lleure durant el període de vacances.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer que els establiments siguin més amigables amb les persones grans i amb les que tenen discapacitats i alhora al conjunt de la ciutadania, adaptant-se a les seves necessitats per fer-los més accessibles.
Recopilació d’activitats per a la infància i adolescència amb discapacitat, ja que aquestes accions són una font d'autoafirmació, motivació, satisfacció i interacció social.
Guia, on es recullen recomanacions què poden fer els establiments i comerços de Lleida, per ser més amigables i atents amb tota la població.
En diferents serveis que organitza la Regidoria d’Educació, els infants amb diversitat funcional hi tenen cabuda. Es reserva places per a infants amb una Necessitats Educatives Especials (NEE) en els projectes Estiu de Petits i Estiu de Joc i “+TxT”. A més, la Xarxa Municipal de Ludoteques aplega recursos lúdics inclusius inclosos en els seus respectius projectes. Des de fa uns anys també es promociona la ’Polsera estrellada’, polsera que identifica a l’infant a l’hora d’accedir a l’espai on es realitzen diferents activitats durant les Festes Nadalenques. Mostrant-la a les persones responsables de les mateixes es té en compte la seva singularitat.
Al link trobareu tota la informaicó sobre normativa adreçada a persones amb discapacitat a Catalunya i Estatal.
L’Oficina Local d’Habitatge, (OLH), de l’Ajuntament de Lleida és un ens de titularitat local a través del qual es desenvolupen les actuacions en matèria d’habitatge. L’OLH col•labora amb la Generalitat de Catalunya tot prestant els serveis reglats que es desprenen del conjunt de programes autonòmics.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Servei d'orientació i adequació bàsica dels espais privatius, comunitaris i públics dels habitacles, mitjançant la intervenció d'un tècnic especialitzat en accessibilitat. Elaborem informes i fem propostes d'adequació. Amb el servei volem contribuir a transformar entorns per millorar la qualitat de vida de les persones, assegurant l'accessibilitat a habitatges, edificis i empreses, abordant qualsevol barrera física o arquitectònica que en limiti la participació.
Renfe enten l' Accesibilidad com el compromis que adquireix directament amb la societat per la millora de prestaciones i aumentar la qualitat dels serveis. Treballen en l'accesiblilitat per garntir el dret a la movilitat, eliminanar les barreres i garantir l' autonomia personal.
Serveis d’igualtat d’oportunitats que ofereix l’IMO per a les persones amb diversitat funcional. Serveis d’igualtat d’oportunitats per a persones amb diversitat funcional.
Els programes de formació i inserció que impuls el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya estan adreçats a joves des dels 16 fins als 21 anys, que hagin deixat l'educació secundària obligatòria sense obtenir-ne cap títol. Aquests programes tenen per objectiu recuperar aquests joves dins del sistema educatiu perquè puguin continuar els estudis de formació professional.
La Xarxa Municipal de Ludoteques de l'Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de garantir el joc a totes les persones, crea el projecte Som-hi. Mitjançant un ventall de jocs de taula adaptats, garanteix que els infants i persones independentment de les seves capacitats, puguin participar i experimentar el lleure de manera igualitària.
l grup de treball sectorial permanent de persones amb discapacitat, format per 4 Taules de treball. 1- Taula Responsaibilitat Social 2- Taula Habitatge, mobilitat i Transport urbà 3- Taula d'accessibilitat comunicativa 4- Taula Projecte de vida i atenció a les families. Aquestes taules, son encarregades del treball entorn un tema o àmbit.
Red educadora, té els següents objectius: Fomentar el desenvolupament de les societats inclusives a partir de l'eliminació dels mecanismes que geren discriminació i promoció de les relacions inclusives. Reflexionar sobre els models de inclusió que s'han d'establir en les ciutats educadores. Generar polítiques educatives municipals per a que siguin factors d' inclusió.
Activitats adreçades a persones amb discapacitat per tal de poder fomentar la participació en el temps de lleure i oci Servei de club social Club social per a persones amb trastorn mental la Brúixola Associació Síndrome de Down, Lleida ALTRES Programa de vacances i terralisme social Avantatges i descomptes als albergs de xanascat
Centre Municipal Esportiu Trèvol Lleida ofereix activitats esportives i rehabilitadores a les entitats i associacions de persones amb discapacitats: Cursets de natació. Activitats de rehabilitació. Pibody
La Regidoria d'Esports de la Paeria organitza un programa d'activitats esportives dins del curs escolar. Les escoles municipals específiques tenen com objectiu facilitar l’aprenentatge i la millora de la tècnica de les diverses modalitats esportives, incidint també en la millora de l’estat de forma física i mental dels infants. Algunes d’aquestes escoles porten a terme activitats d’esport adaptades.
Ja teniu disponible l'Agenda Jove de Tardor 2024 que LleidaJove ha preparat per tot el jovent de Lleida.
La Fundació ONCE treballa per millorar la cooperació i la inclusió social de les persones amb discapacitat, tenint com a pilars fonamentals l’ocupació i l’accessibilitat. Dins d’aquesta filosofia destina anualment ajudes econòmiques mitjançant programes destinats a les persones i entitats socials. Ajudes dirigides a les persones: Ajudes individuals d’accessibilitat per la ocupació: projectes per donar a la persona beneficiària l’ajuda tècnica que necessiti a conseqüència de la seva discapacitat, per aconseguir o millorar un lloc de treball (Despeses referents a l’adquisició d’ajudes de suport, audiòfons, o adquisició/adaptació de vehicles, sempre que sigui justificat per la finalitat del programa). Auto ocupació. Suport a treballadors autònoms, cooperatives, societats anònimes laborals, etc.
Pla Municipal de Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida Les clàusules socials són una eina de foment de l’ocupació que té per objectiu que qualsevol empresa adjudicatària d’un contracte amb l’administració pública, hagi de reservar un determinat nombre de llocs de treball pel foment i la promoció de la inserció laboral de col•lectius en risc d’exclusió.
Aquest ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Aquests ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Programa d’ajut tècnic al beneficiari per dotar-lo de suport pel manteniment del seu lloc de treball. Si voleu més informació podeu consultar el web de Fundación Once, Ayudas individuales de adaptación para el empleo.
El Programa de suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar, (PSALL), consisteix en la prestació d'un servei de suport a les persones amb discapacitat. L’objectiu se centra en afavorir el desenvolupament de la persona en les activitats de la vida diària, tant en la seva pròpia llar, com en la comunitat. Mitjançant l’atorgament d’aquest ajut, s’ofereix el suport personal necessari per a fomentar la integració social. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Departament de Drets Socials. Generalitat de Catalunya i també el Llistat d’entitats que ofereixen el programa al Segrià
L’Agencia d’Habitatge de Catalunya, ofereix diferents ajuts per la habitatge adreçats a persones amb discapacitats.
El Centre de Recursos Educatius de Discapacitats Auditives, (CREDA) tenen un alt component inclusiu. Els CREDA són serveis educatius específics que actuen en relació a l'alumnat sord i amb greus dificultats de llenguatge. Ofereixen suport a la tasca docent per tal de facilitar la seva adequació a les necessitats educatives específiques. A més, proporcionen atenció directa i orientació tant alumnat com a les famílies. D’altra banda, també cal destacar la tasca de Les unitats de suport a l’educació especial (USEE), en tant que són unitats de recursos per facilitar que l’alumnat amb manca d’autonomia a causa de discapacitats motrius, intel•lectuals severes o trastorns greus del desenvolupament i de conducta —susceptibles de ser escolaritzats en centres específics— puguin participar en entorns escolars ordinaris.
Ajuts del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, destinats al transport per als serveis de: Tractament d’atenció precoç al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç, (CDIAP). Per acudir a centres d’ensenyament reglat —postobligatori i formació ocupacional— per a l’alumnat major de 16 anys.
Línia de subvencions amb l’objectiu de poder cobrir una part de la despesa que ocasiona la utilització del servei de transport adaptat al municipi de Lleida,per poder accedir als serveis especialitzats.
Ajut econòmic per a l’obtenció o reconversió del carnet de conduir o per a l'adaptació del vehicle a les necessitats de la persona amb discapacitat. Aquest ajut es pot tramitar des del Departament Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
Es tracta d’un ajut econòmic per a l’adaptació del vehicle de persones amb discapacitat i mobilitat reduïda que condueixin. També contempla el cas d’altres persones que encara que no tinguin la mobilitat reduïda reconeguda, requereixin adaptacions al vehicle d’acord amb les condicions restrictives del permís de conduir.
Està exempta de pagar l’impost de circulació tota la ciutadania empadronada a Lleida i que tingui: • Una incapacitat permanent total per la professió habitual i/o incapacitat absoluta o, • No cobri pensió, però que tingui un grau de discapacitat igual o superior al 33%, i, • És imprescindible que el vehicle estigui domiciliat al municipi de Lleida i que la persona titular sigui la que demana l’exempció.
Se’n poden beneficiar les persones amb certificat de reconeixement del grau de discapacitat o targeta acreditativa amb un percentatge igual o superior al 33%. El vehicle ha d’estar a nom de la persona amb discapacitat i ha de ser del seu ús exclusiu.
El Centre de Recursos per l’Autonomia, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent, (CRAPVI), centralitza i acosta a la persona usuària els diversos serveis per contribuir a què les persones tinguin el màxim grau d'autonomia i independència personal. A més, es treballa per fomentar la participació en tots els àmbits de la societat. El CRAPVI està constituït per la Fundació Esclerosi Múltiple, Aremi, Aspid i Creu Roja.
Recurs que es posa a disposició a través de CRAPVI, amb els següents objectius: Oferir atenció, assessorament i suport a les persones amb malalties neurològiques i famílies per tal de mantenir i millorar la seva qualitat de vida. Promoure la resolució de problemes que poden aparèixer en l’evolució de la malaltia incrementant el benestar i autonomia de la persona. Potenciar la integració social i la relació amb l’entorn. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Centre Neurorehabilitador
És un servei d’ajuts tècnics per afavorir l’autonomia de la persona i l’accessibilitat a l’entorn. Sirius informa i assessora sobre solucions personalitzades i recursos disponibles. A Lleida, el centre Sirius està ubicat al Centre Aremi. (Garraf, 17. Lleida)
El Banc d'Ajudes Tècniques per a persones grans i dependents de Creu Roja facilita l’accés temporal a productes de suport . Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Creu Roja Lleida, 973 27 99 00
Aquesta eina, permet a les entitats inscrites en el Registre Municipal notificar a l'Ajuntament qualsevol modificació de les dades que figuren en la documentació que hagi servit de base per fer la seva inscripció
“Apropa Cultura” és el programa socioeducatiu d’assistència a espectacles culturals adreçat al sector social. Mitjançant aquest programa, col•lectius en risc d’exclusió, poden accedir a una diversitat d'espectacles de música, teatre i dansa a preus accessibles.
ealització de visites a grups de persones amb discapacitats, adaptant el contingut al nivell de discapacitat.
Les persones que tenen dificultats en la seva autonomia personal —a causa d’alguna discapacitat de caràcter temporal, permanent, o bé per la pèrdua de capacitat degut a una malaltia o a l'envelliment— sovint necessiten suport per tal de seguir vivint en el seu entorn familiar i social. L’Ajuntament de Lleida presta un seguit de serveis dirigits a les persones amb dependència i és el responsable d’elaborar el “Programa Individual d’Atenció” (PIA) que recull els serveis i prestacions que la persona en situació de dependència necessita.
L'atenció primària és el primer punt d'accés al sistema de salut i es presta principalment als centres d'atenció primària, (CAP), i als consultoris locals, (CL), de les àrees rurals. Els equips professionals de l'atenció primària es dediquen a l'atenció i a la prevenció de problemes de salut, a la promoció de la salut i orientació en l'assistència social. Si voleu més informació podeu consultar: Centres i serveis d’atenció primària i comunitària.
L’Aula Municipal de Teatre de Lleida té una dilatada experiència en l’atenció a la diversitat de forma integral i integrada, en tots els seus cursos i tallers. És per això que l’escola no ofereix cap curs o servei específic dirigit únicament a persones amb discapacitat o diversitat funcional. Tothom hi té cabuda, si la seva passió és el teatre. L’Aula Municipal de Teatre ha viscut sempre la diversitat del seu alumnat, i del seu equip de professionals, com un element enriquidor que ha comportat una experiència d’aprenentatges i de creixement mutu, que ha afavorit una convivència respectuosa. A més, des de l’Aula Municipal de Teatre sempre hem cuidat el treball en xarxa i hem treballat amb totes aquelles entitats i organitzacions que han volgut col·laborar amb nosaltres per tal de complementar els aprenentatges teatrals amb les habilitats de vida, del nostre alumnat. El teatre l’entenem, doncs, com una eina integradora per excel·lència, i tota l’oferta formativa que fem des de l’Aula Municipal de Teatre, està oberta a tots i totes. Edats: els tallers de l’Aula comencen als 3 anys i, en funció de l’edat, ofereixen diferents propostes fins arribar al teatre per adults. Pel que fa al cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’Actuació Teatral es planteja per l’alumnat que compleix els requisits d’accés i és major d’edat.
Autoescoles que disposen de vehicles adaptats per a poder fer les pràctiques, autoescola Anaya La seu.
Aquesta targeta, que cal demanar al departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, acredita a les persones que tenen una discapacitat legalment reconeguda. És un document públic, personal i intransferible, que caldrà acompanyar amb el DNI o NIE. La targeta facilita l'accés a avantatges i beneficis que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, per exemple, en mobilitat, cultura, esport, lleure i salut.
És una tarifa d'últim recurs per a consumidors vulnerables. El preu de la tarifa d'últim recurs serà el PVPC descomptant el Bo social, que és un descompte del 25% en tots els termes que el componen.
L’Abonament Social és una facilitat que ofereix MOVISTAR i que consisteix en una reducció del 70% de la quota d’alta de la línia telefònica fixa individual i del 95% de la quota mensual. El cost de les trucades és el mateix que per a qualsevol persona i no hi ha límit de consum.
Les famílies de quatre o més membres poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua. Amb aquesta ampliació s'afegeixen 3 m3/persona/mes als límits de consum d'aigua establerts per tram. També poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua les unitats familiars amb persones amb grau de disminució superior al 75%, que computaran com a dues persones. En aquest cas, s’haurà de presentar el formulari juntament amb una còpia de la resolució de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
La gimcana “Ara tu tens l’oportunitat: Viu les discapacitats” és un programa municipal, educatiu i de sensibilització sobre les discapacitats. L’objectiu se centra en realitzar accions entre la població en edat escolar, per tal que es puguin posar en la pell d’una persona amb discapacitat. El projecte consisteix en la realització d’activitats per part de l’alumnat de les escoles de la ciutat, amb la col•laboració de diferents entitats de persones amb discapacitat de Lleida.
Els Centres d'Atenció a les persones amb Discapacitat (CAD) presten serveis d'informació, orientació a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i a la comunitat de professionals que ho requereixen. En aquests centres s'ubiquen els equips multi professionals de valoració i orientació EVO.
Centre Neurorehabilitador Miquel Martí i Pol (Fundació Esclerosi Múltiple) El Centre de neurorehabilitació Miquel Martí i Pol és un servei d’atenció sociosanitari amb un enfocament multidisciplinari. És a dir, totes les persones de Lleida que pateixen qualsevol malaltia neuroprogressiva tenen dret al nostre recurs, ja que estem inclosos dins de la cobertura sanitària pública de la Generalitat de Catalunya. El nostre objectiu principal consisteix a disminuir les limitacions en les activitats i la restricció en la participació social de les persones amb discapacitat neurològica progressiva, amb la missió de millorar la seva qualitat de vida. Adreçat a per a persones amb malalties neurològiques que cursen amb discapacitat.
Els centres especials de treball (CET) són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral. La seva plantilla ha de comptar amb un mínim del 70 per cent de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33 per cent. Aspros Ilersis La Torxa Aspid Salvador Seguí Grup Sifu Selid
El consell municipal “LLEIDA SOCIAL” és un òrgan col·legiat de participació comunitària per a l’assessorament, consulta, proposta i participació en matèria de serveis socials en el municipi, d’acord amb l’article 24 del Decret 202/2009, de 22 de desembre, dels òrgans de participació i de coordinació del Sistema Català de Serveis Socials. Els seus membres, representants dels diferents àmbits de la ciutat, podran informar, debatre i emetre resolucions, propostes, suggeriments i informes pel que fa a projectes municipals que escaiguin al seu àmbit.
En aquest decàleg exposem unes pautes per a un ús correcte delllenguatge, respectuós I consensuat a l’hora de referir-se a les persones ambdiscapacitat. Les persones amb discapacitat són diverses i no s’hand’etiquetar per la situació de discapacitat en la que es troben, és a dir, ladiscapacitat no sempre justifica les seves actuacions. Hem de definir a lapersona per les seves característiques, interessos, potencialitats i també dificultats, però no exclusivament pel fet de tenir discapacitat.
Recomanacions per promure entorns accesibles en el lleure, l'oci i la cultura a la ciutat de Lleida.
Tota la ciutadania de Lleida amb reconeixement de grau de discapacitat, major o igual del 33%, té accés gratuït a les piscines municipals de la ciutat que estan a l’aire lliure. Només cal que mostrin la targeta o el certificat de grau de discapacitat quan accedeixin a les instal•lacions.
Els centres d’educació primària i secundària, segons la normativa vigent, reserven dues places per aula a l’alumnat amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat.
HOQUEI: És un esport d’equip altament motivant i socialitzador que potencia l’habilitat en el maneig de la cadira de rodes elèctrica. El practiquen esportistes de la FCEDF i FECPC amb cadira de rodes, amb l’estic fix a la mateixa cadira o amb l’estic a la mà. L’objectiu principal d’aquest esport és que cada equip dugui la pilota a la porteria de l’equip contrari i evitar que l’altre equip marqui gol. ESLÀLOM: L’eslàlom és un esport practicat per persones usaries de cadira de rodes. Consisteix en recórrer en el mínim de temps possible i amb un mínim nombre d’errors un recorregut amb diferents obstacles. Es tracta d’una prova d’habilitat amb una transferència directa a l’ús diari de la cadira de rodes. Pot ser practicat per persones amb diversitat funcional.
Les Escoles Bressol Municipals reserven, segons la normativa vigent, un plaça per aula per a infants amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat. També s’atorga més puntuació a l’hora de escollir escola, a aquells infants que, dins el nucli familiar proper (pare/mare/germans/es), algú tingui discapacitat acreditada.
Estades esportives Les Estades esportives d’estiu estan adreçades als nens i nenes de 4 a 16 anys (segons activitats) en les quals es pot practicar diferents esports i diversos tallers lúdics i que, alhora, proporcionen un espai de lleure durant el període de vacances.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer que els establiments siguin més amigables amb les persones grans i amb les que tenen discapacitats i alhora al conjunt de la ciutadania, adaptant-se a les seves necessitats per fer-los més accessibles.
CLUBS: CLUB AREMI CE ASPID CE ASPROS ASSOCIACIÓ SALUT MENTAL CE SORDS DE LLEIDA CE INEFC LLEIDA C.E. SALVADOR SEGUÍ C.E LLAR DE SANT JOSEP CT URGELL C.E. Asvolcall-Down Lleida FEDERACIONS (DELEGACIONS TERRITORIALS): DT FC DISCAPACITATS FÍSICS - FCEDF DT FC DISMINUÏTS PSÍQUICS- ACELL DT FC PARÀLISI CEREBRAL
Recopilació d’activitats per a la infància i adolescència amb discapacitat, ja que aquestes accions són una font d'autoafirmació, motivació, satisfacció i interacció social.
Guia, on es recullen recomanacions què poden fer els establiments i comerços de Lleida, per ser més amigables i atents amb tota la població.
Habitatge per a persones amb discapacitat física. Habitatge compartit amb serveis de suport per a la promoció i vida autònoma de persones amb una discapacitat física amb necessitats de suport intermitent i limitat.
El servei de tutela té com a objectiu la protecció integral de les persones incapacitades judicialment. Aquestes protecció afecta tant la persona com al seu patrimoni.
A Lleida hi ha un total de 137 instal•lacions esportives municipals: pavellons, camps de futbol, pistes d’atletisme, pistes poliesportives de col•legis, piscines, pistes de petanca i altres equipaments, la gran majoria adaptats.
L’ICASS, és l’institut Català que facilitar a les persones recursos per assolir l'autonomia personal i funcional en les unitats familiars o de convivència que desitgin, potenciant la seva qualitat de vida i la seva integració social.
Institut Nacional, que té encomanada la gestió i administració de les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social, amb excepció d'aquelles la gestió estigui atribuïda a l'IMSERSO o serveis competents de les comunitats autònomes
Servei d'inclusió de les víctimes de trànsit ferides greus amb seqüeles de per vida en el seu entorn social que ofereix serveis de suport i d'orientació que n’afavoreixin l'autonomia personal i la vida independent.
En diferents serveis que organitza la Regidoria d’Educació, els infants amb diversitat funcional hi tenen cabuda. Es reserva places per a infants amb una Necessitats Educatives Especials (NEE) en els projectes Estiu de Petits i Estiu de Joc i “+TxT”. A més, la Xarxa Municipal de Ludoteques aplega recursos lúdics inclusius inclosos en els seus respectius projectes. Des de fa uns anys també es promociona la ’Polsera estrellada’, polsera que identifica a l’infant a l’hora d’accedir a l’espai on es realitzen diferents activitats durant les Festes Nadalenques. Mostrant-la a les persones responsables de les mateixes es té en compte la seva singularitat.
Serveis de rehabilitació funcional per a persones que hagin patit algun tipus afectació neurològica, a través d'intervenció neurorehabilitadora en neuropsicologia, fisioterapia, logopedia, psicología o teràpia ocupacional.
Al link trobareu tota la informaicó sobre normativa adreçada a persones amb discapacitat a Catalunya i Estatal.
L’Oficina de Drets Humans (ODH) es recolza en els articulats de la Declaració Universal dels Drets Humans, en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.
L’Oficina Local d’Habitatge, (OLH), de l’Ajuntament de Lleida és un ens de titularitat local a través del qual es desenvolupen les actuacions en matèria d’habitatge. L’OLH col•labora amb la Generalitat de Catalunya tot prestant els serveis reglats que es desprenen del conjunt de programes autonòmics.
Són prestacions econòmiques a favor de persones amb uns ingressos propis o familiars insuficients per cobrir les necessitats bàsiques. Aquelles persones que tenien reconegut el dret, poden continuar percebent-les. Però en l’actualitat no hi poden accedir nous beneficiaris
Seguint els principis de competitivitat, integració social, qualitat de vida, salut, seguretat i sostenibilitat; i fruit de l'anàlisi realitzada, l'Ajuntament de Lleida ha fixat uns objectius per millorar la mobilitat de la ciutat.
És una prestació econòmica de la Seguretat Social que pot percebre familiars d’una persona que ha mort sempre que compleixin uns determinats requisits.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Pensions contributives, ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que han cotitzat a la Seguretat Social l'establert a la llei Pensions no contributives són uns ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que no tenen recursos suficients per la seva subsistència i no poden acollir-se -per manca de cotització a la Seguretat Social- a les pensions contributives. Prestacions i/o ajudes a les quals poden optar les persones amb discapacitat i que en l’actualitat rep habitualment la família, depenen freqüentment dels ingressos de la persona amb discapacitat o bé del nucli familiar o de convivència
Prestació econòmica persones que hagin cotitzat a la Seguretat Social i compleixin els requisits que demana l’INSS.
És una assegurança que reconeix pensions de vellesa, invalidesa i viduïtat de caràcter imprescriptible, vitalícia i de quantia fixa per a aquelles persones que compleixen els requisits exigits i no tenen dret a percebre una pensió del Sistema de la Seguretat Social actual, amb l'excepció de les pensions de viduïtat de les quals puguin ser beneficiaris.
És una prestació econòmica derivada de la Llei d'Integració Social dels Minusvàlids de Llei 13/1982 de 7 d'abril (LISMI). És a extingir, excepte pel que fa a la mobilitat i la compensació per despeses de transport, i s'adreça a atendre les despeses originades per desplaçaments fora del domicili habitual d'aquelles persones amb discapacitat que tenen greus dificultats per utilitzar els transports col•lectius
És una prestació econòmica adreçada a l’atenció a la persona beneficiària quan aquesta és atesa pel seu entorn familiar. Rendiments exempts de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
És una prestació econòmica vinculada a l’adquisició del servei al qual es té el dret reconegut. És per donar suport a la despesa derivada de l’ús d’un servei de centre de dia, Servei d’ajuda a domicili o centre residencial en aquelles situacions en les que no hi hagi disponibilitat del mateix servei a la xarxa pública de serveis socials i per a persones en situació de dependència.
Consisteix en una assignació econòmica que es reconeix per cada fill a càrrec del beneficiari, menor de 18 anys o major amb una discapacitat en grau igual o superior al 65%, així com pels menors acollits en acolliment familiar , permanent o preadoptiu, sempre que no se superi el límit d'ingressos establert.
És una prestació permanent de dret subjectiu destinada a complementar la pensió de la modalitat no contributiva del Sistema de Seguretat Social per a aquelles persones que no es poden incorporar al món del treball
Banc de Productes de Suport d'ASPID. servei solidari i temporal de cessió d’ús de productes de suport. Aquest servei es configura a partir d’un conjunt d’accions que treballen de forma coordinada per facilitar l'accés a productes de suport, amb acompanyament i assessorament professional per a la promoció de l'autonomia i de la vida independent a les persones de totes les edats amb una limitació funcional temporal o permanent.
Des de les diferents regidories de l’Ajuntament de Lleida, en el marc de l’organització d’actes públics, es tenen en compte tots els elements tècnics per tal que les persones amb dificultats a nivell auditiu, visual, motriu o cognitiu puguin accedir als actes de forma inclusiva.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Quisque libero metus condimentum nec
Les persones amb discapacitat que hagin de fer la declaració de renda o els pares que tinguin un fill o filla amb discapacitat que depenguin d’ells, tenen Reduccions de les quals poden beneficiar-se.
Reglament és la regulació normativa d'allò que té relació amb les formes, els mitjans i els procediments d'informació i de participació dels ciutadans i ciutadanes de Lleida, individualment o mitjançant qualsevol forma d'organització col•lectiva.
La ciutat de Lleida té 530 places reservades, de caràcter públic, per a persones amb discapacitats, que siguin beneficiàries de la targeta d’aparcament. Aquestes places estan distribuïdes per tots els barris, zones cèntriques i llocs d’interès de la ciutat. Aquest servei està vinculat a l’article 53 de l’Ordenança Municipal de d’Us de la Via i els Espais Públics de Lleida
A Lleida ciutat existeixen un total de 279 places d’aparcament per a persones amb discapacitat, ubicades en llocs de pública concurrència, així com a prop dels domicilis dels beneficiaris/es de les targetes que hagin realitzat la corresponent demanda.
Servei d'orientació i adequació bàsica dels espais privatius, comunitaris i públics dels habitacles, mitjançant la intervenció d'un tècnic especialitzat en accessibilitat. Elaborem informes i fem propostes d'adequació. Amb el servei volem contribuir a transformar entorns per millorar la qualitat de vida de les persones, assegurant l'accessibilitat a habitatges, edificis i empreses, abordant qualsevol barrera física o arquitectònica que en limiti la participació.
Es tracta d’una agencia de col•locació que té com a objectiu oferir el suport i els recursos especialitzats per tal que s’afavoreixi la igualtat d’oportunitats i la no discriminació en l’accés a l’ocupació de les persones amb discapacitat.
L’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí és un organisme autònom de l’Ajuntament de Lleida que té per missió la millora de l’ocupabilitat de les persones.
Programa que facilita la inserció laboral i l’ocupació, prioritàriament, de les persones en situació de major vulnerabilitat social.
La Fundació Once promou projectes i accions adreçades a millorar la inclusió de les persones amb discapacitat.
El (SOI) és un servei transitori adreçat a persones amb capacitat d’integració laboral que necessiten formació en hàbits i tasques laborals.
Servei de transport adaptat gratuït per aquells ciutadans amb discapacitat reconeguda i mobilitat reduïda, que vulguin exercir el seu dret a vot.
Els serveis socials s'adrecen a la ciutadania amb dificultats per a fer front a situacions de necessitat personal bàsica, de manca de cohesió social o familiar i també per casos de desigualtat. La intervenció es realitza mitjançant equips professionals o serveis específics com poden ser l’atenció domiciliària, formació en competències socials, entre altres.
Servei d'orientació i suport individualitzat i continuat per fomentar l'autonomia i inclusió comunitària, facilitant el desenvolupament de la independència i la participació activa en l'entorn social, educatiu i laboral, seguint el propi projecte vital.
Renfe enten l' Accesibilidad com el compromis que adquireix directament amb la societat per la millora de prestaciones i aumentar la qualitat dels serveis. Treballen en l'accesiblilitat per garntir el dret a la movilitat, eliminanar les barreres i garantir l' autonomia personal.
A Lleida, existeixen empreses d’autocars interurbans adaptats a persones amb mobilitat reduïda: Autocars Gamon Autocars Pons Autocars Aler
Servei de transport adaptat a les persones amb discapacitat que no poden accedir al sistema ordinari de transports. L'objectiu és facilitar l'accés als serveis socials d'atenció especialitzada i a altres tipus de serveis que permetin garantir la seva integració.
És un servei individual de transport porta a porta per a persones amb mobilitat reduïda que precisen d’un vehicle per als seus desplaçaments dins el municipi de Lleida. Dóna dret a 2 viatges a la setmana al preu de 3€ cada viatge per persona, a partir del dia 1 de setembre de 2024.
Aeroport Lleida-Alguaire Traductor: Seleccionar idioma▼ Aquest aeroport contempla un servei adreçat a les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda, (equips de mobilitat reduïda i assistència per a gossos pigall)
La ciutat de Lleida compta amb un total de 16 línies d’autobusos que cobreixen tota la ciutat i els polígons ( 3 circulars). La flota compta a un total de 49 vehicles que estan adaptats al 100%. A l’article 9 del Reglament de Transport Urbà de Viatgers de Lleida, (pàgina 33 del document que incorporem) es remarca la prioritat per a les persones amb mobilitat reduïda.
Serveis d’igualtat d’oportunitats que ofereix l’IMO per a les persones amb diversitat funcional. Serveis d’igualtat d’oportunitats per a persones amb diversitat funcional.
Els programes de formació i inserció que impuls el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya estan adreçats a joves des dels 16 fins als 21 anys, que hagin deixat l'educació secundària obligatòria sense obtenir-ne cap títol. Aquests programes tenen per objectiu recuperar aquests joves dins del sistema educatiu perquè puguin continuar els estudis de formació professional.
Els Serveis de Teràpia Ocupacional, (STO- STOA), estan dirigits a persones que necessiten una atenció periòdica, a nivell psicopedagògic i social.
La sindicatura municipal, és la institució que, té la missió de defensar els drets que la legislació de règim local té reconeguts a la ciutadania.
La Xarxa Municipal de Ludoteques de l'Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de garantir el joc a totes les persones, crea el projecte Som-hi. Mitjançant un ventall de jocs de taula adaptats, garanteix que els infants i persones independentment de les seves capacitats, puguin participar i experimentar el lleure de manera igualitària.
La targeta facilita poder parar o estacionar el vehicle tant a prop com sigui possible del punt d’accés o destinació. Igualment, permet aquesta parada o estacionament als vehicles de transport col•lectiu per a persones amb discapacitat.
l grup de treball sectorial permanent de persones amb discapacitat, format per 4 Taules de treball. 1- Taula Responsaibilitat Social 2- Taula Habitatge, mobilitat i Transport urbà 3- Taula d'accessibilitat comunicativa 4- Taula Projecte de vida i atenció a les families. Aquestes taules, son encarregades del treball entorn un tema o àmbit.
Espais i equipaments municipals adreçats a l’ús de la ciutadania
L’Administració ha posat a disposició de les empreses diverses modalitats de contractació que comporten avantatges de tipus econòmic. Qualsevol empresa que contracti persones treballadores amb discapacitat podrà gaudir d’avantatges econòmics: Mitjançant la bonificació de quotes a la Seguretat Social, tant en la contractació indefinida com en la temporal. Contractes en pràctiques i de formació . Subvencions per a l’adaptació del lloc de treball. La Generalitat assumeix el 80% del cost real de les obres, destinada a l’adaptació del lloc de treball o a la disposició de mitjans de protecció personal necessaris per evitar accidents laborals a treballadors i treballadores amb discapacitat.
Red educadora, té els següents objectius: Fomentar el desenvolupament de les societats inclusives a partir de l'eliminació dels mecanismes que geren discriminació i promoció de les relacions inclusives. Reflexionar sobre els models de inclusió que s'han d'establir en les ciutats educadores. Generar polítiques educatives municipals per a que siguin factors d' inclusió.
Activitats adreçades a persones amb discapacitat per tal de poder fomentar la participació en el temps de lleure i oci Servei de club social Club social per a persones amb trastorn mental la Brúixola Associació Síndrome de Down, Lleida ALTRES Programa de vacances i terralisme social Avantatges i descomptes als albergs de xanascat
Centre Municipal Esportiu Trèvol Lleida ofereix activitats esportives i rehabilitadores a les entitats i associacions de persones amb discapacitats: Cursets de natació. Activitats de rehabilitació. Pibody
La Regidoria d'Esports de la Paeria organitza un programa d'activitats esportives dins del curs escolar. Les escoles municipals específiques tenen com objectiu facilitar l’aprenentatge i la millora de la tècnica de les diverses modalitats esportives, incidint també en la millora de l’estat de forma física i mental dels infants. Algunes d’aquestes escoles porten a terme activitats d’esport adaptades.
Ja teniu disponible l'Agenda Jove de Tardor 2024 que LleidaJove ha preparat per tot el jovent de Lleida.
La Fundació ONCE treballa per millorar la cooperació i la inclusió social de les persones amb discapacitat, tenint com a pilars fonamentals l’ocupació i l’accessibilitat. Dins d’aquesta filosofia destina anualment ajudes econòmiques mitjançant programes destinats a les persones i entitats socials. Ajudes dirigides a les persones: Ajudes individuals d’accessibilitat per la ocupació: projectes per donar a la persona beneficiària l’ajuda tècnica que necessiti a conseqüència de la seva discapacitat, per aconseguir o millorar un lloc de treball (Despeses referents a l’adquisició d’ajudes de suport, audiòfons, o adquisició/adaptació de vehicles, sempre que sigui justificat per la finalitat del programa). Auto ocupació. Suport a treballadors autònoms, cooperatives, societats anònimes laborals, etc.
Pla Municipal de Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida Les clàusules socials són una eina de foment de l’ocupació que té per objectiu que qualsevol empresa adjudicatària d’un contracte amb l’administració pública, hagi de reservar un determinat nombre de llocs de treball pel foment i la promoció de la inserció laboral de col•lectius en risc d’exclusió.
Aquest ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Aquests ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Programa d’ajut tècnic al beneficiari per dotar-lo de suport pel manteniment del seu lloc de treball. Si voleu més informació podeu consultar el web de Fundación Once, Ayudas individuales de adaptación para el empleo.
El Programa de suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar, (PSALL), consisteix en la prestació d'un servei de suport a les persones amb discapacitat. L’objectiu se centra en afavorir el desenvolupament de la persona en les activitats de la vida diària, tant en la seva pròpia llar, com en la comunitat. Mitjançant l’atorgament d’aquest ajut, s’ofereix el suport personal necessari per a fomentar la integració social. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Departament de Drets Socials. Generalitat de Catalunya i també el Llistat d’entitats que ofereixen el programa al Segrià
L’Agencia d’Habitatge de Catalunya, ofereix diferents ajuts per la habitatge adreçats a persones amb discapacitats.
El Centre de Recursos Educatius de Discapacitats Auditives, (CREDA) tenen un alt component inclusiu. Els CREDA són serveis educatius específics que actuen en relació a l'alumnat sord i amb greus dificultats de llenguatge. Ofereixen suport a la tasca docent per tal de facilitar la seva adequació a les necessitats educatives específiques. A més, proporcionen atenció directa i orientació tant alumnat com a les famílies. D’altra banda, també cal destacar la tasca de Les unitats de suport a l’educació especial (USEE), en tant que són unitats de recursos per facilitar que l’alumnat amb manca d’autonomia a causa de discapacitats motrius, intel•lectuals severes o trastorns greus del desenvolupament i de conducta —susceptibles de ser escolaritzats en centres específics— puguin participar en entorns escolars ordinaris.
Està exempta de pagar l’impost de circulació tota la ciutadania empadronada a Lleida i que tingui: • Una incapacitat permanent total per la professió habitual i/o incapacitat absoluta o, • No cobri pensió, però que tingui un grau de discapacitat igual o superior al 33%, i, • És imprescindible que el vehicle estigui domiciliat al municipi de Lleida i que la persona titular sigui la que demana l’exempció.
Se’n poden beneficiar les persones amb certificat de reconeixement del grau de discapacitat o targeta acreditativa amb un percentatge igual o superior al 33%. El vehicle ha d’estar a nom de la persona amb discapacitat i ha de ser del seu ús exclusiu.
El Centre de Recursos per l’Autonomia, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent, (CRAPVI), centralitza i acosta a la persona usuària els diversos serveis per contribuir a què les persones tinguin el màxim grau d'autonomia i independència personal. A més, es treballa per fomentar la participació en tots els àmbits de la societat. El CRAPVI està constituït per la Fundació Esclerosi Múltiple, Aremi, Aspid i Creu Roja.
Recurs que es posa a disposició a través de CRAPVI, amb els següents objectius: Oferir atenció, assessorament i suport a les persones amb malalties neurològiques i famílies per tal de mantenir i millorar la seva qualitat de vida. Promoure la resolució de problemes que poden aparèixer en l’evolució de la malaltia incrementant el benestar i autonomia de la persona. Potenciar la integració social i la relació amb l’entorn. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Centre Neurorehabilitador
És un servei d’ajuts tècnics per afavorir l’autonomia de la persona i l’accessibilitat a l’entorn. Sirius informa i assessora sobre solucions personalitzades i recursos disponibles. A Lleida, el centre Sirius està ubicat al Centre Aremi. (Garraf, 17. Lleida)
El Banc d'Ajudes Tècniques per a persones grans i dependents de Creu Roja facilita l’accés temporal a productes de suport . Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Creu Roja Lleida, 973 27 99 00
Aquesta eina, permet a les entitats inscrites en el Registre Municipal notificar a l'Ajuntament qualsevol modificació de les dades que figuren en la documentació que hagi servit de base per fer la seva inscripció
- Servei de suport a l'autonomia a la pròpia llar per a persones amb discapacitat intel•lectual
“Apropa Cultura” és el programa socioeducatiu d’assistència a espectacles culturals adreçat al sector social. Mitjançant aquest programa, col•lectius en risc d’exclusió, poden accedir a una diversitat d'espectacles de música, teatre i dansa a preus accessibles.
ealització de visites a grups de persones amb discapacitats, adaptant el contingut al nivell de discapacitat.
Les persones que tenen dificultats en la seva autonomia personal —a causa d’alguna discapacitat de caràcter temporal, permanent, o bé per la pèrdua de capacitat degut a una malaltia o a l'envelliment— sovint necessiten suport per tal de seguir vivint en el seu entorn familiar i social. L’Ajuntament de Lleida presta un seguit de serveis dirigits a les persones amb dependència i és el responsable d’elaborar el “Programa Individual d’Atenció” (PIA) que recull els serveis i prestacions que la persona en situació de dependència necessita.
L'atenció primària és el primer punt d'accés al sistema de salut i es presta principalment als centres d'atenció primària, (CAP), i als consultoris locals, (CL), de les àrees rurals. Els equips professionals de l'atenció primària es dediquen a l'atenció i a la prevenció de problemes de salut, a la promoció de la salut i orientació en l'assistència social. Si voleu més informació podeu consultar: Centres i serveis d’atenció primària i comunitària.
L’Aula Municipal de Teatre de Lleida té una dilatada experiència en l’atenció a la diversitat de forma integral i integrada, en tots els seus cursos i tallers. És per això que l’escola no ofereix cap curs o servei específic dirigit únicament a persones amb discapacitat o diversitat funcional. Tothom hi té cabuda, si la seva passió és el teatre. L’Aula Municipal de Teatre ha viscut sempre la diversitat del seu alumnat, i del seu equip de professionals, com un element enriquidor que ha comportat una experiència d’aprenentatges i de creixement mutu, que ha afavorit una convivència respectuosa. A més, des de l’Aula Municipal de Teatre sempre hem cuidat el treball en xarxa i hem treballat amb totes aquelles entitats i organitzacions que han volgut col·laborar amb nosaltres per tal de complementar els aprenentatges teatrals amb les habilitats de vida, del nostre alumnat. El teatre l’entenem, doncs, com una eina integradora per excel·lència, i tota l’oferta formativa que fem des de l’Aula Municipal de Teatre, està oberta a tots i totes. Edats: els tallers de l’Aula comencen als 3 anys i, en funció de l’edat, ofereixen diferents propostes fins arribar al teatre per adults. Pel que fa al cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’Actuació Teatral es planteja per l’alumnat que compleix els requisits d’accés i és major d’edat.
L'Aula Creativa es porta a terme des de l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol i és un curs artístic que pretén donar resposta a la necessitat creativa de joves de més de 18 anys, amb discapacitat intel·lectual i aptituds artístiques. Es tracta d’un itinerari flexible, inicalment d'un curs, que permet calibrar i descobrir el talent artístic de cadascú i, si l'alumne/a vol, preparar-se la prova per tal poder accedir als CFGS d’Arts plàstiques i disseny de l’escola o a altres opcions formatives de caire artístic. Un curs significatiu en termes d’integració i desenvolupament personal perquè es fonamenta en el model d'aprenentatge basat en projecte que permet als i a les alumnes de l'Aula Creativa participar en moltes propostes i projectes artístics juntament amb altres estudiants dels diferents cicles que s'imparteixen a l’escola En definitiva, l’objectiu principal és descobrir el potencial artístic de cada persona i potenciar la seva creativitat per millorar el seu projecte personal i, si vol, també el seu projecte professional.
Aquesta targeta, que cal demanar al departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, acredita a les persones que tenen una discapacitat legalment reconeguda. És un document públic, personal i intransferible, que caldrà acompanyar amb el DNI o NIE. La targeta facilita l'accés a avantatges i beneficis que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, per exemple, en mobilitat, cultura, esport, lleure i salut.
És una tarifa d'últim recurs per a consumidors vulnerables. El preu de la tarifa d'últim recurs serà el PVPC descomptant el Bo social, que és un descompte del 25% en tots els termes que el componen.
L’Abonament Social és una facilitat que ofereix MOVISTAR i que consisteix en una reducció del 70% de la quota d’alta de la línia telefònica fixa individual i del 95% de la quota mensual. El cost de les trucades és el mateix que per a qualsevol persona i no hi ha límit de consum.
Les famílies de quatre o més membres poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua. Amb aquesta ampliació s'afegeixen 3 m3/persona/mes als límits de consum d'aigua establerts per tram. També poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua les unitats familiars amb persones amb grau de disminució superior al 75%, que computaran com a dues persones. En aquest cas, s’haurà de presentar el formulari juntament amb una còpia de la resolució de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
La gimcana “Ara tu tens l’oportunitat: Viu les discapacitats” és un programa municipal, educatiu i de sensibilització sobre les discapacitats. L’objectiu se centra en realitzar accions entre la població en edat escolar, per tal que es puguin posar en la pell d’una persona amb discapacitat. El projecte consisteix en la realització d’activitats per part de l’alumnat de les escoles de la ciutat, amb la col•laboració de diferents entitats de persones amb discapacitat de Lleida.
Els Centres d'Atenció a les persones amb Discapacitat (CAD) presten serveis d'informació, orientació a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i a la comunitat de professionals que ho requereixen. En aquests centres s'ubiquen els equips multi professionals de valoració i orientació EVO.
Els centres especials de treball (CET) són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral. La seva plantilla ha de comptar amb un mínim del 70 per cent de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33 per cent. Aspros Ilersis La Torxa Aspid Salvador Seguí Grup Sifu Selid
El consell municipal “LLEIDA SOCIAL” és un òrgan col·legiat de participació comunitària per a l’assessorament, consulta, proposta i participació en matèria de serveis socials en el municipi, d’acord amb l’article 24 del Decret 202/2009, de 22 de desembre, dels òrgans de participació i de coordinació del Sistema Català de Serveis Socials. Els seus membres, representants dels diferents àmbits de la ciutat, podran informar, debatre i emetre resolucions, propostes, suggeriments i informes pel que fa a projectes municipals que escaiguin al seu àmbit.
En aquest decàleg exposem unes pautes per a un ús correcte delllenguatge, respectuós I consensuat a l’hora de referir-se a les persones ambdiscapacitat. Les persones amb discapacitat són diverses i no s’hand’etiquetar per la situació de discapacitat en la que es troben, és a dir, ladiscapacitat no sempre justifica les seves actuacions. Hem de definir a lapersona per les seves característiques, interessos, potencialitats i també dificultats, però no exclusivament pel fet de tenir discapacitat.
Recomanacions per promure entorns accesibles en el lleure, l'oci i la cultura a la ciutat de Lleida.
Tota la ciutadania de Lleida amb reconeixement de grau de discapacitat, major o igual del 33%, té accés gratuït a les piscines municipals de la ciutat que estan a l’aire lliure. Només cal que mostrin la targeta o el certificat de grau de discapacitat quan accedeixin a les instal•lacions.
Objectiu: poder desenvolupar activitats de la vida diària de forma autònoma tot adquirint responsabilitats en l’àmbit familiar. Adreçat a: persones que tenen interés en una formació per a l’autonomia i la vida independent.
Objectiu: donar una formació a aquelles persones que han acabat l’etapa escolar obligatòria, per tal de tenir una adequada preparació per a una posterior inserció laboral (sempre que sigui possible) al mercat ordinari. Adreçat a: joves que estan cursant secundària post-obligatòria.
Objectiu: afavorir, millorar i donar suport a les condicions socials, educatives i psicològiques del procés d’inclusió de l’alumnat als centres educatius, preferentment, ordinaris. Es desenvolupen accions de formació, assessorament i coordinació amb les diverses parts implicades en el procés: alumnat, centre educatiu, família i altres professionals.
Objectiu: reforçar hàbits saludables en la seva pràctica Esportiva per al manteniment de la salut i el benestar.
Objectiu: gaudir d’un espai de diversió i esbarjo, on a la vegada s’ajuda a les persones a madurar, a aprendre a escollir què volen i a adquirir més autonomia en la gestió del seu temps d’oci i de lleure Adreçat a: persones a partir de 12 anys.
Objectiu: fomentar i potenciar la formació en els àmbits laboral, social, cognitiu i personal. Adreçat a: persones que han acabat la formació prelaboral estant en procés de recerca de feina i persones inserides en el món laboral.
Els centres d’educació primària i secundària, segons la normativa vigent, reserven dues places per aula a l’alumnat amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat.
Les Escoles Bressol Municipals reserven, segons la normativa vigent, un plaça per aula per a infants amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat. També s’atorga més puntuació a l’hora de escollir escola, a aquells infants que, dins el nucli familiar proper (pare/mare/germans/es), algú tingui discapacitat acreditada.
Estades esportives Les Estades esportives d’estiu estan adreçades als nens i nenes de 4 a 16 anys (segons activitats) en les quals es pot practicar diferents esports i diversos tallers lúdics i que, alhora, proporcionen un espai de lleure durant el període de vacances.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer que els establiments siguin més amigables amb les persones grans i amb les que tenen discapacitats i alhora al conjunt de la ciutadania, adaptant-se a les seves necessitats per fer-los més accessibles.
CLUBS: CLUB AREMI CE ASPID CE ASPROS ASSOCIACIÓ SALUT MENTAL CE SORDS DE LLEIDA CE INEFC LLEIDA C.E. SALVADOR SEGUÍ C.E LLAR DE SANT JOSEP CT URGELL C.E. Asvolcall-Down Lleida FEDERACIONS (DELEGACIONS TERRITORIALS): DT FC DISCAPACITATS FÍSICS - FCEDF DT FC DISMINUÏTS PSÍQUICS- ACELL DT FC PARÀLISI CEREBRAL
Recopilació d’activitats per a la infància i adolescència amb discapacitat, ja que aquestes accions són una font d'autoafirmació, motivació, satisfacció i interacció social.
Guia, on es recullen recomanacions què poden fer els establiments i comerços de Lleida, per ser més amigables i atents amb tota la població.
El servei de tutela té com a objectiu la protecció integral de les persones incapacitades judicialment. Aquestes protecció afecta tant la persona com al seu patrimoni.
A Lleida hi ha un total de 137 instal•lacions esportives municipals: pavellons, camps de futbol, pistes d’atletisme, pistes poliesportives de col•legis, piscines, pistes de petanca i altres equipaments, la gran majoria adaptats.
L’ICASS, és l’institut Català que facilitar a les persones recursos per assolir l'autonomia personal i funcional en les unitats familiars o de convivència que desitgin, potenciant la seva qualitat de vida i la seva integració social.
Institut Nacional, que té encomanada la gestió i administració de les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social, amb excepció d'aquelles la gestió estigui atribuïda a l'IMSERSO o serveis competents de les comunitats autònomes
En diferents serveis que organitza la Regidoria d’Educació, els infants amb diversitat funcional hi tenen cabuda. Es reserva places per a infants amb una Necessitats Educatives Especials (NEE) en els projectes Estiu de Petits i Estiu de Joc i “+TxT”. A més, la Xarxa Municipal de Ludoteques aplega recursos lúdics inclusius inclosos en els seus respectius projectes. Des de fa uns anys també es promociona la ’Polsera estrellada’, polsera que identifica a l’infant a l’hora d’accedir a l’espai on es realitzen diferents activitats durant les Festes Nadalenques. Mostrant-la a les persones responsables de les mateixes es té en compte la seva singularitat.
Al link trobareu tota la informaicó sobre normativa adreçada a persones amb discapacitat a Catalunya i Estatal.
L’Oficina de Drets Humans (ODH) es recolza en els articulats de la Declaració Universal dels Drets Humans, en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.
L’Oficina Local d’Habitatge, (OLH), de l’Ajuntament de Lleida és un ens de titularitat local a través del qual es desenvolupen les actuacions en matèria d’habitatge. L’OLH col•labora amb la Generalitat de Catalunya tot prestant els serveis reglats que es desprenen del conjunt de programes autonòmics.
Són prestacions econòmiques a favor de persones amb uns ingressos propis o familiars insuficients per cobrir les necessitats bàsiques. Aquelles persones que tenien reconegut el dret, poden continuar percebent-les. Però en l’actualitat no hi poden accedir nous beneficiaris
Seguint els principis de competitivitat, integració social, qualitat de vida, salut, seguretat i sostenibilitat; i fruit de l'anàlisi realitzada, l'Ajuntament de Lleida ha fixat uns objectius per millorar la mobilitat de la ciutat.
És una prestació econòmica de la Seguretat Social que pot percebre familiars d’una persona que ha mort sempre que compleixin uns determinats requisits.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Pensions contributives, ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que han cotitzat a la Seguretat Social l'establert a la llei Pensions no contributives són uns ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que no tenen recursos suficients per la seva subsistència i no poden acollir-se -per manca de cotització a la Seguretat Social- a les pensions contributives. Prestacions i/o ajudes a les quals poden optar les persones amb discapacitat i que en l’actualitat rep habitualment la família, depenen freqüentment dels ingressos de la persona amb discapacitat o bé del nucli familiar o de convivència
Prestació econòmica persones que hagin cotitzat a la Seguretat Social i compleixin els requisits que demana l’INSS.
És una assegurança que reconeix pensions de vellesa, invalidesa i viduïtat de caràcter imprescriptible, vitalícia i de quantia fixa per a aquelles persones que compleixen els requisits exigits i no tenen dret a percebre una pensió del Sistema de la Seguretat Social actual, amb l'excepció de les pensions de viduïtat de les quals puguin ser beneficiaris.
És una prestació econòmica derivada de la Llei d'Integració Social dels Minusvàlids de Llei 13/1982 de 7 d'abril (LISMI). És a extingir, excepte pel que fa a la mobilitat i la compensació per despeses de transport, i s'adreça a atendre les despeses originades per desplaçaments fora del domicili habitual d'aquelles persones amb discapacitat que tenen greus dificultats per utilitzar els transports col•lectius
És una prestació econòmica adreçada a l’atenció a la persona beneficiària quan aquesta és atesa pel seu entorn familiar. Rendiments exempts de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
És una prestació econòmica vinculada a l’adquisició del servei al qual es té el dret reconegut. És per donar suport a la despesa derivada de l’ús d’un servei de centre de dia, Servei d’ajuda a domicili o centre residencial en aquelles situacions en les que no hi hagi disponibilitat del mateix servei a la xarxa pública de serveis socials i per a persones en situació de dependència.
Consisteix en una assignació econòmica que es reconeix per cada fill a càrrec del beneficiari, menor de 18 anys o major amb una discapacitat en grau igual o superior al 65%, així com pels menors acollits en acolliment familiar , permanent o preadoptiu, sempre que no se superi el límit d'ingressos establert.
És una prestació permanent de dret subjectiu destinada a complementar la pensió de la modalitat no contributiva del Sistema de Seguretat Social per a aquelles persones que no es poden incorporar al món del treball
Banc de Productes de Suport d'ASPID. servei solidari i temporal de cessió d’ús de productes de suport. Aquest servei es configura a partir d’un conjunt d’accions que treballen de forma coordinada per facilitar l'accés a productes de suport, amb acompanyament i assessorament professional per a la promoció de l'autonomia i de la vida independent a les persones de totes les edats amb una limitació funcional temporal o permanent.
Des de les diferents regidories de l’Ajuntament de Lleida, en el marc de l’organització d’actes públics, es tenen en compte tots els elements tècnics per tal que les persones amb dificultats a nivell auditiu, visual, motriu o cognitiu puguin accedir als actes de forma inclusiva.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Les persones amb discapacitat que hagin de fer la declaració de renda o els pares que tinguin un fill o filla amb discapacitat que depenguin d’ells, tenen Reduccions de les quals poden beneficiar-se.
Reglament és la regulació normativa d'allò que té relació amb les formes, els mitjans i els procediments d'informació i de participació dels ciutadans i ciutadanes de Lleida, individualment o mitjançant qualsevol forma d'organització col•lectiva.
Servei d'orientació i adequació bàsica dels espais privatius, comunitaris i públics dels habitacles, mitjançant la intervenció d'un tècnic especialitzat en accessibilitat. Elaborem informes i fem propostes d'adequació. Amb el servei volem contribuir a transformar entorns per millorar la qualitat de vida de les persones, assegurant l'accessibilitat a habitatges, edificis i empreses, abordant qualsevol barrera física o arquitectònica que en limiti la participació.
Es tracta d’una agencia de col•locació que té com a objectiu oferir el suport i els recursos especialitzats per tal que s’afavoreixi la igualtat d’oportunitats i la no discriminació en l’accés a l’ocupació de les persones amb discapacitat.
L’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí és un organisme autònom de l’Ajuntament de Lleida que té per missió la millora de l’ocupabilitat de les persones.
Programa que facilita la inserció laboral i l’ocupació, prioritàriament, de les persones en situació de major vulnerabilitat social.
La Fundació Once promou projectes i accions adreçades a millorar la inclusió de les persones amb discapacitat.
Projecte d’integració sociolaboral per a persones amb discapacitat intel•lectual a l’empresa ordinària.
El (SOI) és un servei transitori adreçat a persones amb capacitat d’integració laboral que necessiten formació en hàbits i tasques laborals.
Els serveis socials s'adrecen a la ciutadania amb dificultats per a fer front a situacions de necessitat personal bàsica, de manca de cohesió social o familiar i també per casos de desigualtat. La intervenció es realitza mitjançant equips professionals o serveis específics com poden ser l’atenció domiciliària, formació en competències socials, entre altres.
Renfe enten l' Accesibilidad com el compromis que adquireix directament amb la societat per la millora de prestaciones i aumentar la qualitat dels serveis. Treballen en l'accesiblilitat per garntir el dret a la movilitat, eliminanar les barreres i garantir l' autonomia personal.
Servei de transport adaptat a les persones amb discapacitat que no poden accedir al sistema ordinari de transports. L'objectiu és facilitar l'accés als serveis socials d'atenció especialitzada i a altres tipus de serveis que permetin garantir la seva integració.
La ciutat de Lleida compta amb un total de 16 línies d’autobusos que cobreixen tota la ciutat i els polígons ( 3 circulars). La flota compta a un total de 49 vehicles que estan adaptats al 100%. A l’article 9 del Reglament de Transport Urbà de Viatgers de Lleida, (pàgina 33 del document que incorporem) es remarca la prioritat per a les persones amb mobilitat reduïda.
Serveis d’igualtat d’oportunitats que ofereix l’IMO per a les persones amb diversitat funcional. Serveis d’igualtat d’oportunitats per a persones amb diversitat funcional.
És un servei educatiu que dóna suport al professorat dels centres docents per tal d’oferir la resposta educativa més adequada, especialment, a l’alumnat que presenta discapacitats o més dificultats en el procés d’aprenentatge. El servei també actua tot fent costat a les famílies i l’entorn dels infants, atenent consultes, proporcionant orientació i informació.
Els programes de formació i inserció que impuls el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya estan adreçats a joves des dels 16 fins als 21 anys, que hagin deixat l'educació secundària obligatòria sense obtenir-ne cap títol. Aquests programes tenen per objectiu recuperar aquests joves dins del sistema educatiu perquè puguin continuar els estudis de formació professional.
Els Serveis de Teràpia Ocupacional, (STO- STOA), estan dirigits a persones que necessiten una atenció periòdica, a nivell psicopedagògic i social.
La sindicatura municipal, és la institució que, té la missió de defensar els drets que la legislació de règim local té reconeguts a la ciutadania.
La Xarxa Municipal de Ludoteques de l'Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de garantir el joc a totes les persones, crea el projecte Som-hi. Mitjançant un ventall de jocs de taula adaptats, garanteix que els infants i persones independentment de les seves capacitats, puguin participar i experimentar el lleure de manera igualitària.
l grup de treball sectorial permanent de persones amb discapacitat, format per 4 Taules de treball. 1- Taula Responsaibilitat Social 2- Taula Habitatge, mobilitat i Transport urbà 3- Taula d'accessibilitat comunicativa 4- Taula Projecte de vida i atenció a les families. Aquestes taules, son encarregades del treball entorn un tema o àmbit.
Espais i equipaments municipals adreçats a l’ús de la ciutadania
L’Administració ha posat a disposició de les empreses diverses modalitats de contractació que comporten avantatges de tipus econòmic. Qualsevol empresa que contracti persones treballadores amb discapacitat podrà gaudir d’avantatges econòmics: Mitjançant la bonificació de quotes a la Seguretat Social, tant en la contractació indefinida com en la temporal. Contractes en pràctiques i de formació . Subvencions per a l’adaptació del lloc de treball. La Generalitat assumeix el 80% del cost real de les obres, destinada a l’adaptació del lloc de treball o a la disposició de mitjans de protecció personal necessaris per evitar accidents laborals a treballadors i treballadores amb discapacitat.
Red educadora, té els següents objectius: Fomentar el desenvolupament de les societats inclusives a partir de l'eliminació dels mecanismes que geren discriminació i promoció de les relacions inclusives. Reflexionar sobre els models de inclusió que s'han d'establir en les ciutats educadores. Generar polítiques educatives municipals per a que siguin factors d' inclusió.
Activitats adreçades a persones amb discapacitat per tal de poder fomentar la participació en el temps de lleure i oci Servei de club social Club social per a persones amb trastorn mental la Brúixola Associació Síndrome de Down, Lleida ALTRES Programa de vacances i terralisme social Avantatges i descomptes als albergs de xanascat
Centre Municipal Esportiu Trèvol Lleida ofereix activitats esportives i rehabilitadores a les entitats i associacions de persones amb discapacitats: Cursets de natació. Activitats de rehabilitació. Pibody
La Regidoria d'Esports de la Paeria organitza un programa d'activitats esportives dins del curs escolar. Les escoles municipals específiques tenen com objectiu facilitar l’aprenentatge i la millora de la tècnica de les diverses modalitats esportives, incidint també en la millora de l’estat de forma física i mental dels infants. Algunes d’aquestes escoles porten a terme activitats d’esport adaptades.
Ja teniu disponible l'Agenda Jove de Tardor 2024 que LleidaJove ha preparat per tot el jovent de Lleida.
La Fundació ONCE treballa per millorar la cooperació i la inclusió social de les persones amb discapacitat, tenint com a pilars fonamentals l’ocupació i l’accessibilitat. Dins d’aquesta filosofia destina anualment ajudes econòmiques mitjançant programes destinats a les persones i entitats socials. Ajudes dirigides a les persones: Ajudes individuals d’accessibilitat per la ocupació: projectes per donar a la persona beneficiària l’ajuda tècnica que necessiti a conseqüència de la seva discapacitat, per aconseguir o millorar un lloc de treball (Despeses referents a l’adquisició d’ajudes de suport, audiòfons, o adquisició/adaptació de vehicles, sempre que sigui justificat per la finalitat del programa). Auto ocupació. Suport a treballadors autònoms, cooperatives, societats anònimes laborals, etc.
Pla Municipal de Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida Les clàusules socials són una eina de foment de l’ocupació que té per objectiu que qualsevol empresa adjudicatària d’un contracte amb l’administració pública, hagi de reservar un determinat nombre de llocs de treball pel foment i la promoció de la inserció laboral de col•lectius en risc d’exclusió.
Aquest ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Aquests ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Programa d’ajut tècnic al beneficiari per dotar-lo de suport pel manteniment del seu lloc de treball. Si voleu més informació podeu consultar el web de Fundación Once, Ayudas individuales de adaptación para el empleo.
El Programa de suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar, (PSALL), consisteix en la prestació d'un servei de suport a les persones amb discapacitat. L’objectiu se centra en afavorir el desenvolupament de la persona en les activitats de la vida diària, tant en la seva pròpia llar, com en la comunitat. Mitjançant l’atorgament d’aquest ajut, s’ofereix el suport personal necessari per a fomentar la integració social. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Departament de Drets Socials. Generalitat de Catalunya i també el Llistat d’entitats que ofereixen el programa al Segrià
L’Agencia d’Habitatge de Catalunya, ofereix diferents ajuts per la habitatge adreçats a persones amb discapacitats.
El Centre de Recursos Educatius de Discapacitats Auditives, (CREDA) tenen un alt component inclusiu. Els CREDA són serveis educatius específics que actuen en relació a l'alumnat sord i amb greus dificultats de llenguatge. Ofereixen suport a la tasca docent per tal de facilitar la seva adequació a les necessitats educatives específiques. A més, proporcionen atenció directa i orientació tant alumnat com a les famílies. D’altra banda, també cal destacar la tasca de Les unitats de suport a l’educació especial (USEE), en tant que són unitats de recursos per facilitar que l’alumnat amb manca d’autonomia a causa de discapacitats motrius, intel•lectuals severes o trastorns greus del desenvolupament i de conducta —susceptibles de ser escolaritzats en centres específics— puguin participar en entorns escolars ordinaris.
Està exempta de pagar l’impost de circulació tota la ciutadania empadronada a Lleida i que tingui: • Una incapacitat permanent total per la professió habitual i/o incapacitat absoluta o, • No cobri pensió, però que tingui un grau de discapacitat igual o superior al 33%, i, • És imprescindible que el vehicle estigui domiciliat al municipi de Lleida i que la persona titular sigui la que demana l’exempció.
Se’n poden beneficiar les persones amb certificat de reconeixement del grau de discapacitat o targeta acreditativa amb un percentatge igual o superior al 33%. El vehicle ha d’estar a nom de la persona amb discapacitat i ha de ser del seu ús exclusiu.
El Centre de Recursos per l’Autonomia, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent, (CRAPVI), centralitza i acosta a la persona usuària els diversos serveis per contribuir a què les persones tinguin el màxim grau d'autonomia i independència personal. A més, es treballa per fomentar la participació en tots els àmbits de la societat. El CRAPVI està constituït per la Fundació Esclerosi Múltiple, Aremi, Aspid i Creu Roja.
Recurs que es posa a disposició a través de CRAPVI, amb els següents objectius: Oferir atenció, assessorament i suport a les persones amb malalties neurològiques i famílies per tal de mantenir i millorar la seva qualitat de vida. Promoure la resolució de problemes que poden aparèixer en l’evolució de la malaltia incrementant el benestar i autonomia de la persona. Potenciar la integració social i la relació amb l’entorn. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Centre Neurorehabilitador
És un servei d’ajuts tècnics per afavorir l’autonomia de la persona i l’accessibilitat a l’entorn. Sirius informa i assessora sobre solucions personalitzades i recursos disponibles. A Lleida, el centre Sirius està ubicat al Centre Aremi. (Garraf, 17. Lleida)
El Banc d'Ajudes Tècniques per a persones grans i dependents de Creu Roja facilita l’accés temporal a productes de suport . Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Creu Roja Lleida, 973 27 99 00
Aquesta eina, permet a les entitats inscrites en el Registre Municipal notificar a l'Ajuntament qualsevol modificació de les dades que figuren en la documentació que hagi servit de base per fer la seva inscripció
“Apropa Cultura” és el programa socioeducatiu d’assistència a espectacles culturals adreçat al sector social. Mitjançant aquest programa, col•lectius en risc d’exclusió, poden accedir a una diversitat d'espectacles de música, teatre i dansa a preus accessibles.
ealització de visites a grups de persones amb discapacitats, adaptant el contingut al nivell de discapacitat.
Les persones que tenen dificultats en la seva autonomia personal —a causa d’alguna discapacitat de caràcter temporal, permanent, o bé per la pèrdua de capacitat degut a una malaltia o a l'envelliment— sovint necessiten suport per tal de seguir vivint en el seu entorn familiar i social. L’Ajuntament de Lleida presta un seguit de serveis dirigits a les persones amb dependència i és el responsable d’elaborar el “Programa Individual d’Atenció” (PIA) que recull els serveis i prestacions que la persona en situació de dependència necessita.
L'atenció primària és el primer punt d'accés al sistema de salut i es presta principalment als centres d'atenció primària, (CAP), i als consultoris locals, (CL), de les àrees rurals. Els equips professionals de l'atenció primària es dediquen a l'atenció i a la prevenció de problemes de salut, a la promoció de la salut i orientació en l'assistència social. Si voleu més informació podeu consultar: Centres i serveis d’atenció primària i comunitària.
L’Aula Municipal de Teatre de Lleida té una dilatada experiència en l’atenció a la diversitat de forma integral i integrada, en tots els seus cursos i tallers. És per això que l’escola no ofereix cap curs o servei específic dirigit únicament a persones amb discapacitat o diversitat funcional. Tothom hi té cabuda, si la seva passió és el teatre. L’Aula Municipal de Teatre ha viscut sempre la diversitat del seu alumnat, i del seu equip de professionals, com un element enriquidor que ha comportat una experiència d’aprenentatges i de creixement mutu, que ha afavorit una convivència respectuosa. A més, des de l’Aula Municipal de Teatre sempre hem cuidat el treball en xarxa i hem treballat amb totes aquelles entitats i organitzacions que han volgut col·laborar amb nosaltres per tal de complementar els aprenentatges teatrals amb les habilitats de vida, del nostre alumnat. El teatre l’entenem, doncs, com una eina integradora per excel·lència, i tota l’oferta formativa que fem des de l’Aula Municipal de Teatre, està oberta a tots i totes. Edats: els tallers de l’Aula comencen als 3 anys i, en funció de l’edat, ofereixen diferents propostes fins arribar al teatre per adults. Pel que fa al cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’Actuació Teatral es planteja per l’alumnat que compleix els requisits d’accés i és major d’edat.
Aquesta targeta, que cal demanar al departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, acredita a les persones que tenen una discapacitat legalment reconeguda. És un document públic, personal i intransferible, que caldrà acompanyar amb el DNI o NIE. La targeta facilita l'accés a avantatges i beneficis que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, per exemple, en mobilitat, cultura, esport, lleure i salut.
És una tarifa d'últim recurs per a consumidors vulnerables. El preu de la tarifa d'últim recurs serà el PVPC descomptant el Bo social, que és un descompte del 25% en tots els termes que el componen.
L’Abonament Social és una facilitat que ofereix MOVISTAR i que consisteix en una reducció del 70% de la quota d’alta de la línia telefònica fixa individual i del 95% de la quota mensual. El cost de les trucades és el mateix que per a qualsevol persona i no hi ha límit de consum.
Les famílies de quatre o més membres poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua. Amb aquesta ampliació s'afegeixen 3 m3/persona/mes als límits de consum d'aigua establerts per tram. També poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua les unitats familiars amb persones amb grau de disminució superior al 75%, que computaran com a dues persones. En aquest cas, s’haurà de presentar el formulari juntament amb una còpia de la resolució de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
La gimcana “Ara tu tens l’oportunitat: Viu les discapacitats” és un programa municipal, educatiu i de sensibilització sobre les discapacitats. L’objectiu se centra en realitzar accions entre la població en edat escolar, per tal que es puguin posar en la pell d’una persona amb discapacitat. El projecte consisteix en la realització d’activitats per part de l’alumnat de les escoles de la ciutat, amb la col•laboració de diferents entitats de persones amb discapacitat de Lleida.
Els Centres d'Atenció a les persones amb Discapacitat (CAD) presten serveis d'informació, orientació a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i a la comunitat de professionals que ho requereixen. En aquests centres s'ubiquen els equips multi professionals de valoració i orientació EVO.
Els centres especials de treball (CET) són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral. La seva plantilla ha de comptar amb un mínim del 70 per cent de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33 per cent. Aspros Ilersis La Torxa Aspid Salvador Seguí Grup Sifu Selid
El consell municipal “LLEIDA SOCIAL” és un òrgan col·legiat de participació comunitària per a l’assessorament, consulta, proposta i participació en matèria de serveis socials en el municipi, d’acord amb l’article 24 del Decret 202/2009, de 22 de desembre, dels òrgans de participació i de coordinació del Sistema Català de Serveis Socials. Els seus membres, representants dels diferents àmbits de la ciutat, podran informar, debatre i emetre resolucions, propostes, suggeriments i informes pel que fa a projectes municipals que escaiguin al seu àmbit.
En aquest decàleg exposem unes pautes per a un ús correcte delllenguatge, respectuós I consensuat a l’hora de referir-se a les persones ambdiscapacitat. Les persones amb discapacitat són diverses i no s’hand’etiquetar per la situació de discapacitat en la que es troben, és a dir, ladiscapacitat no sempre justifica les seves actuacions. Hem de definir a lapersona per les seves característiques, interessos, potencialitats i també dificultats, però no exclusivament pel fet de tenir discapacitat.
Recomanacions per promure entorns accesibles en el lleure, l'oci i la cultura a la ciutat de Lleida.
Tota la ciutadania de Lleida amb reconeixement de grau de discapacitat, major o igual del 33%, té accés gratuït a les piscines municipals de la ciutat que estan a l’aire lliure. Només cal que mostrin la targeta o el certificat de grau de discapacitat quan accedeixin a les instal•lacions.
Els centres d’educació primària i secundària, segons la normativa vigent, reserven dues places per aula a l’alumnat amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat.
Les Escoles Bressol Municipals reserven, segons la normativa vigent, un plaça per aula per a infants amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat. També s’atorga més puntuació a l’hora de escollir escola, a aquells infants que, dins el nucli familiar proper (pare/mare/germans/es), algú tingui discapacitat acreditada.
Estades esportives Les Estades esportives d’estiu estan adreçades als nens i nenes de 4 a 16 anys (segons activitats) en les quals es pot practicar diferents esports i diversos tallers lúdics i que, alhora, proporcionen un espai de lleure durant el període de vacances.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer que els establiments siguin més amigables amb les persones grans i amb les que tenen discapacitats i alhora al conjunt de la ciutadania, adaptant-se a les seves necessitats per fer-los més accessibles.
CLUBS: CLUB AREMI CE ASPID CE ASPROS ASSOCIACIÓ SALUT MENTAL CE SORDS DE LLEIDA CE INEFC LLEIDA C.E. SALVADOR SEGUÍ C.E LLAR DE SANT JOSEP CT URGELL C.E. Asvolcall-Down Lleida FEDERACIONS (DELEGACIONS TERRITORIALS): DT FC DISCAPACITATS FÍSICS - FCEDF DT FC DISMINUÏTS PSÍQUICS- ACELL DT FC PARÀLISI CEREBRAL
Recopilació d’activitats per a la infància i adolescència amb discapacitat, ja que aquestes accions són una font d'autoafirmació, motivació, satisfacció i interacció social.
Guia, on es recullen recomanacions què poden fer els establiments i comerços de Lleida, per ser més amigables i atents amb tota la població.
El servei de tutela té com a objectiu la protecció integral de les persones incapacitades judicialment. Aquestes protecció afecta tant la persona com al seu patrimoni.
A Lleida hi ha un total de 137 instal•lacions esportives municipals: pavellons, camps de futbol, pistes d’atletisme, pistes poliesportives de col•legis, piscines, pistes de petanca i altres equipaments, la gran majoria adaptats.
L’ICASS, és l’institut Català que facilitar a les persones recursos per assolir l'autonomia personal i funcional en les unitats familiars o de convivència que desitgin, potenciant la seva qualitat de vida i la seva integració social.
Institut Nacional, que té encomanada la gestió i administració de les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social, amb excepció d'aquelles la gestió estigui atribuïda a l'IMSERSO o serveis competents de les comunitats autònomes
En diferents serveis que organitza la Regidoria d’Educació, els infants amb diversitat funcional hi tenen cabuda. Es reserva places per a infants amb una Necessitats Educatives Especials (NEE) en els projectes Estiu de Petits i Estiu de Joc i “+TxT”. A més, la Xarxa Municipal de Ludoteques aplega recursos lúdics inclusius inclosos en els seus respectius projectes. Des de fa uns anys també es promociona la ’Polsera estrellada’, polsera que identifica a l’infant a l’hora d’accedir a l’espai on es realitzen diferents activitats durant les Festes Nadalenques. Mostrant-la a les persones responsables de les mateixes es té en compte la seva singularitat.
Mapa on podreu trobar els serveis que hi ha a Lleida i comarca del Segrià, que donen algun tipus d'atenció a les persones amb diagnòstic en salut mental. Cada recurs té explicat en quin àmbit pot fer suport, objectius, dades de contacte i com accedir-hi.
Serveis de rehabilitació funcional per a persones que hagin patit algun tipus afectació neurològica, a través d'intervenció neurorehabilitadora en neuropsicologia, fisioterapia, logopedia, psicología o teràpia ocupacional.
Al link trobareu tota la informaicó sobre normativa adreçada a persones amb discapacitat a Catalunya i Estatal.
L’Oficina de Drets Humans (ODH) es recolza en els articulats de la Declaració Universal dels Drets Humans, en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.
L’Oficina Local d’Habitatge, (OLH), de l’Ajuntament de Lleida és un ens de titularitat local a través del qual es desenvolupen les actuacions en matèria d’habitatge. L’OLH col•labora amb la Generalitat de Catalunya tot prestant els serveis reglats que es desprenen del conjunt de programes autonòmics.
Són prestacions econòmiques a favor de persones amb uns ingressos propis o familiars insuficients per cobrir les necessitats bàsiques. Aquelles persones que tenien reconegut el dret, poden continuar percebent-les. Però en l’actualitat no hi poden accedir nous beneficiaris
Seguint els principis de competitivitat, integració social, qualitat de vida, salut, seguretat i sostenibilitat; i fruit de l'anàlisi realitzada, l'Ajuntament de Lleida ha fixat uns objectius per millorar la mobilitat de la ciutat.
És una prestació econòmica de la Seguretat Social que pot percebre familiars d’una persona que ha mort sempre que compleixin uns determinats requisits.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Pensions contributives, ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que han cotitzat a la Seguretat Social l'establert a la llei Pensions no contributives són uns ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que no tenen recursos suficients per la seva subsistència i no poden acollir-se -per manca de cotització a la Seguretat Social- a les pensions contributives. Prestacions i/o ajudes a les quals poden optar les persones amb discapacitat i que en l’actualitat rep habitualment la família, depenen freqüentment dels ingressos de la persona amb discapacitat o bé del nucli familiar o de convivència
Prestació econòmica persones que hagin cotitzat a la Seguretat Social i compleixin els requisits que demana l’INSS.
És una assegurança que reconeix pensions de vellesa, invalidesa i viduïtat de caràcter imprescriptible, vitalícia i de quantia fixa per a aquelles persones que compleixen els requisits exigits i no tenen dret a percebre una pensió del Sistema de la Seguretat Social actual, amb l'excepció de les pensions de viduïtat de les quals puguin ser beneficiaris.
És una prestació econòmica derivada de la Llei d'Integració Social dels Minusvàlids de Llei 13/1982 de 7 d'abril (LISMI). És a extingir, excepte pel que fa a la mobilitat i la compensació per despeses de transport, i s'adreça a atendre les despeses originades per desplaçaments fora del domicili habitual d'aquelles persones amb discapacitat que tenen greus dificultats per utilitzar els transports col•lectius
És una prestació econòmica adreçada a l’atenció a la persona beneficiària quan aquesta és atesa pel seu entorn familiar. Rendiments exempts de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
És una prestació econòmica vinculada a l’adquisició del servei al qual es té el dret reconegut. És per donar suport a la despesa derivada de l’ús d’un servei de centre de dia, Servei d’ajuda a domicili o centre residencial en aquelles situacions en les que no hi hagi disponibilitat del mateix servei a la xarxa pública de serveis socials i per a persones en situació de dependència.
Consisteix en una assignació econòmica que es reconeix per cada fill a càrrec del beneficiari, menor de 18 anys o major amb una discapacitat en grau igual o superior al 65%, així com pels menors acollits en acolliment familiar , permanent o preadoptiu, sempre que no se superi el límit d'ingressos establert.
És una prestació permanent de dret subjectiu destinada a complementar la pensió de la modalitat no contributiva del Sistema de Seguretat Social per a aquelles persones que no es poden incorporar al món del treball
Banc de Productes de Suport d'ASPID. servei solidari i temporal de cessió d’ús de productes de suport. Aquest servei es configura a partir d’un conjunt d’accions que treballen de forma coordinada per facilitar l'accés a productes de suport, amb acompanyament i assessorament professional per a la promoció de l'autonomia i de la vida independent a les persones de totes les edats amb una limitació funcional temporal o permanent.
Des de les diferents regidories de l’Ajuntament de Lleida, en el marc de l’organització d’actes públics, es tenen en compte tots els elements tècnics per tal que les persones amb dificultats a nivell auditiu, visual, motriu o cognitiu puguin accedir als actes de forma inclusiva.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Les persones amb discapacitat que hagin de fer la declaració de renda o els pares que tinguin un fill o filla amb discapacitat que depenguin d’ells, tenen Reduccions de les quals poden beneficiar-se.
Reglament és la regulació normativa d'allò que té relació amb les formes, els mitjans i els procediments d'informació i de participació dels ciutadans i ciutadanes de Lleida, individualment o mitjançant qualsevol forma d'organització col•lectiva.
Servei d'orientació i adequació bàsica dels espais privatius, comunitaris i públics dels habitacles, mitjançant la intervenció d'un tècnic especialitzat en accessibilitat. Elaborem informes i fem propostes d'adequació. Amb el servei volem contribuir a transformar entorns per millorar la qualitat de vida de les persones, assegurant l'accessibilitat a habitatges, edificis i empreses, abordant qualsevol barrera física o arquitectònica que en limiti la participació.
Es tracta d’una agencia de col•locació que té com a objectiu oferir el suport i els recursos especialitzats per tal que s’afavoreixi la igualtat d’oportunitats i la no discriminació en l’accés a l’ocupació de les persones amb discapacitat.
L’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí és un organisme autònom de l’Ajuntament de Lleida que té per missió la millora de l’ocupabilitat de les persones.
Programa que facilita la inserció laboral i l’ocupació, prioritàriament, de les persones en situació de major vulnerabilitat social.
La Fundació Once promou projectes i accions adreçades a millorar la inclusió de les persones amb discapacitat.
Els serveis socials s'adrecen a la ciutadania amb dificultats per a fer front a situacions de necessitat personal bàsica, de manca de cohesió social o familiar i també per casos de desigualtat. La intervenció es realitza mitjançant equips professionals o serveis específics com poden ser l’atenció domiciliària, formació en competències socials, entre altres.
Renfe enten l' Accesibilidad com el compromis que adquireix directament amb la societat per la millora de prestaciones i aumentar la qualitat dels serveis. Treballen en l'accesiblilitat per garntir el dret a la movilitat, eliminanar les barreres i garantir l' autonomia personal.
Servei de transport adaptat a les persones amb discapacitat que no poden accedir al sistema ordinari de transports. L'objectiu és facilitar l'accés als serveis socials d'atenció especialitzada i a altres tipus de serveis que permetin garantir la seva integració.
La ciutat de Lleida compta amb un total de 16 línies d’autobusos que cobreixen tota la ciutat i els polígons ( 3 circulars). La flota compta a un total de 49 vehicles que estan adaptats al 100%. A l’article 9 del Reglament de Transport Urbà de Viatgers de Lleida, (pàgina 33 del document que incorporem) es remarca la prioritat per a les persones amb mobilitat reduïda.
Serveis d’igualtat d’oportunitats que ofereix l’IMO per a les persones amb diversitat funcional. Serveis d’igualtat d’oportunitats per a persones amb diversitat funcional.
És un servei educatiu que dóna suport al professorat dels centres docents per tal d’oferir la resposta educativa més adequada, especialment, a l’alumnat que presenta discapacitats o més dificultats en el procés d’aprenentatge. El servei també actua tot fent costat a les famílies i l’entorn dels infants, atenent consultes, proporcionant orientació i informació.
Els programes de formació i inserció que impuls el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya estan adreçats a joves des dels 16 fins als 21 anys, que hagin deixat l'educació secundària obligatòria sense obtenir-ne cap títol. Aquests programes tenen per objectiu recuperar aquests joves dins del sistema educatiu perquè puguin continuar els estudis de formació professional.
Els Serveis de Teràpia Ocupacional, (STO- STOA), estan dirigits a persones que necessiten una atenció periòdica, a nivell psicopedagògic i social.
La sindicatura municipal, és la institució que, té la missió de defensar els drets que la legislació de règim local té reconeguts a la ciutadania.
La Xarxa Municipal de Ludoteques de l'Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de garantir el joc a totes les persones, crea el projecte Som-hi. Mitjançant un ventall de jocs de taula adaptats, garanteix que els infants i persones independentment de les seves capacitats, puguin participar i experimentar el lleure de manera igualitària.
l grup de treball sectorial permanent de persones amb discapacitat, format per 4 Taules de treball. 1- Taula Responsaibilitat Social 2- Taula Habitatge, mobilitat i Transport urbà 3- Taula d'accessibilitat comunicativa 4- Taula Projecte de vida i atenció a les families. Aquestes taules, son encarregades del treball entorn un tema o àmbit.
Espais i equipaments municipals adreçats a l’ús de la ciutadania
L’Administració ha posat a disposició de les empreses diverses modalitats de contractació que comporten avantatges de tipus econòmic. Qualsevol empresa que contracti persones treballadores amb discapacitat podrà gaudir d’avantatges econòmics: Mitjançant la bonificació de quotes a la Seguretat Social, tant en la contractació indefinida com en la temporal. Contractes en pràctiques i de formació . Subvencions per a l’adaptació del lloc de treball. La Generalitat assumeix el 80% del cost real de les obres, destinada a l’adaptació del lloc de treball o a la disposició de mitjans de protecció personal necessaris per evitar accidents laborals a treballadors i treballadores amb discapacitat.
Red educadora, té els següents objectius: Fomentar el desenvolupament de les societats inclusives a partir de l'eliminació dels mecanismes que geren discriminació i promoció de les relacions inclusives. Reflexionar sobre els models de inclusió que s'han d'establir en les ciutats educadores. Generar polítiques educatives municipals per a que siguin factors d' inclusió.
Activitats adreçades a persones amb discapacitat per tal de poder fomentar la participació en el temps de lleure i oci Servei de club social Club social per a persones amb trastorn mental la Brúixola Associació Síndrome de Down, Lleida ALTRES Programa de vacances i terralisme social Avantatges i descomptes als albergs de xanascat
Centre Municipal Esportiu Trèvol Lleida ofereix activitats esportives i rehabilitadores a les entitats i associacions de persones amb discapacitats: Cursets de natació. Activitats de rehabilitació. Pibody
La Regidoria d'Esports de la Paeria organitza un programa d'activitats esportives dins del curs escolar. Les escoles municipals específiques tenen com objectiu facilitar l’aprenentatge i la millora de la tècnica de les diverses modalitats esportives, incidint també en la millora de l’estat de forma física i mental dels infants. Algunes d’aquestes escoles porten a terme activitats d’esport adaptades.
Ja teniu disponible l'Agenda Jove de Tardor 2024 que LleidaJove ha preparat per tot el jovent de Lleida.
La Fundació ONCE treballa per millorar la cooperació i la inclusió social de les persones amb discapacitat, tenint com a pilars fonamentals l’ocupació i l’accessibilitat. Dins d’aquesta filosofia destina anualment ajudes econòmiques mitjançant programes destinats a les persones i entitats socials. Ajudes dirigides a les persones: Ajudes individuals d’accessibilitat per la ocupació: projectes per donar a la persona beneficiària l’ajuda tècnica que necessiti a conseqüència de la seva discapacitat, per aconseguir o millorar un lloc de treball (Despeses referents a l’adquisició d’ajudes de suport, audiòfons, o adquisició/adaptació de vehicles, sempre que sigui justificat per la finalitat del programa). Auto ocupació. Suport a treballadors autònoms, cooperatives, societats anònimes laborals, etc.
Pla Municipal de Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida Les clàusules socials són una eina de foment de l’ocupació que té per objectiu que qualsevol empresa adjudicatària d’un contracte amb l’administració pública, hagi de reservar un determinat nombre de llocs de treball pel foment i la promoció de la inserció laboral de col•lectius en risc d’exclusió.
Aquest ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Aquests ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Programa d’ajut tècnic al beneficiari per dotar-lo de suport pel manteniment del seu lloc de treball. Si voleu més informació podeu consultar el web de Fundación Once, Ayudas individuales de adaptación para el empleo.
El Programa de suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar, (PSALL), consisteix en la prestació d'un servei de suport a les persones amb discapacitat. L’objectiu se centra en afavorir el desenvolupament de la persona en les activitats de la vida diària, tant en la seva pròpia llar, com en la comunitat. Mitjançant l’atorgament d’aquest ajut, s’ofereix el suport personal necessari per a fomentar la integració social. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Departament de Drets Socials. Generalitat de Catalunya i també el Llistat d’entitats que ofereixen el programa al Segrià
L’Agencia d’Habitatge de Catalunya, ofereix diferents ajuts per la habitatge adreçats a persones amb discapacitats.
El Centre de Recursos Educatius de Discapacitats Auditives, (CREDA) tenen un alt component inclusiu. Els CREDA són serveis educatius específics que actuen en relació a l'alumnat sord i amb greus dificultats de llenguatge. Ofereixen suport a la tasca docent per tal de facilitar la seva adequació a les necessitats educatives específiques. A més, proporcionen atenció directa i orientació tant alumnat com a les famílies. D’altra banda, també cal destacar la tasca de Les unitats de suport a l’educació especial (USEE), en tant que són unitats de recursos per facilitar que l’alumnat amb manca d’autonomia a causa de discapacitats motrius, intel•lectuals severes o trastorns greus del desenvolupament i de conducta —susceptibles de ser escolaritzats en centres específics— puguin participar en entorns escolars ordinaris.
Està exempta de pagar l’impost de circulació tota la ciutadania empadronada a Lleida i que tingui: • Una incapacitat permanent total per la professió habitual i/o incapacitat absoluta o, • No cobri pensió, però que tingui un grau de discapacitat igual o superior al 33%, i, • És imprescindible que el vehicle estigui domiciliat al municipi de Lleida i que la persona titular sigui la que demana l’exempció.
Se’n poden beneficiar les persones amb certificat de reconeixement del grau de discapacitat o targeta acreditativa amb un percentatge igual o superior al 33%. El vehicle ha d’estar a nom de la persona amb discapacitat i ha de ser del seu ús exclusiu.
El Centre de Recursos per l’Autonomia, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent, (CRAPVI), centralitza i acosta a la persona usuària els diversos serveis per contribuir a què les persones tinguin el màxim grau d'autonomia i independència personal. A més, es treballa per fomentar la participació en tots els àmbits de la societat. El CRAPVI està constituït per la Fundació Esclerosi Múltiple, Aremi, Aspid i Creu Roja.
Recurs que es posa a disposició a través de CRAPVI, amb els següents objectius: Oferir atenció, assessorament i suport a les persones amb malalties neurològiques i famílies per tal de mantenir i millorar la seva qualitat de vida. Promoure la resolució de problemes que poden aparèixer en l’evolució de la malaltia incrementant el benestar i autonomia de la persona. Potenciar la integració social i la relació amb l’entorn. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Centre Neurorehabilitador
És un servei d’ajuts tècnics per afavorir l’autonomia de la persona i l’accessibilitat a l’entorn. Sirius informa i assessora sobre solucions personalitzades i recursos disponibles. A Lleida, el centre Sirius està ubicat al Centre Aremi. (Garraf, 17. Lleida)
El Banc d'Ajudes Tècniques per a persones grans i dependents de Creu Roja facilita l’accés temporal a productes de suport . Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Creu Roja Lleida, 973 27 99 00
Aquesta eina, permet a les entitats inscrites en el Registre Municipal notificar a l'Ajuntament qualsevol modificació de les dades que figuren en la documentació que hagi servit de base per fer la seva inscripció
Servei de suport a l'autonomia a la pròpia llar per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental Atenció Individual a l'entorn comunitari.
“Apropa Cultura” és el programa socioeducatiu d’assistència a espectacles culturals adreçat al sector social. Mitjançant aquest programa, col•lectius en risc d’exclusió, poden accedir a una diversitat d'espectacles de música, teatre i dansa a preus accessibles.
ealització de visites a grups de persones amb discapacitats, adaptant el contingut al nivell de discapacitat.
Les persones que tenen dificultats en la seva autonomia personal —a causa d’alguna discapacitat de caràcter temporal, permanent, o bé per la pèrdua de capacitat degut a una malaltia o a l'envelliment— sovint necessiten suport per tal de seguir vivint en el seu entorn familiar i social. L’Ajuntament de Lleida presta un seguit de serveis dirigits a les persones amb dependència i és el responsable d’elaborar el “Programa Individual d’Atenció” (PIA) que recull els serveis i prestacions que la persona en situació de dependència necessita.
L'atenció primària és el primer punt d'accés al sistema de salut i es presta principalment als centres d'atenció primària, (CAP), i als consultoris locals, (CL), de les àrees rurals. Els equips professionals de l'atenció primària es dediquen a l'atenció i a la prevenció de problemes de salut, a la promoció de la salut i orientació en l'assistència social. Si voleu més informació podeu consultar: Centres i serveis d’atenció primària i comunitària.
L’Aula Municipal de Teatre de Lleida té una dilatada experiència en l’atenció a la diversitat de forma integral i integrada, en tots els seus cursos i tallers. És per això que l’escola no ofereix cap curs o servei específic dirigit únicament a persones amb discapacitat o diversitat funcional. Tothom hi té cabuda, si la seva passió és el teatre. L’Aula Municipal de Teatre ha viscut sempre la diversitat del seu alumnat, i del seu equip de professionals, com un element enriquidor que ha comportat una experiència d’aprenentatges i de creixement mutu, que ha afavorit una convivència respectuosa. A més, des de l’Aula Municipal de Teatre sempre hem cuidat el treball en xarxa i hem treballat amb totes aquelles entitats i organitzacions que han volgut col·laborar amb nosaltres per tal de complementar els aprenentatges teatrals amb les habilitats de vida, del nostre alumnat. El teatre l’entenem, doncs, com una eina integradora per excel·lència, i tota l’oferta formativa que fem des de l’Aula Municipal de Teatre, està oberta a tots i totes. Edats: els tallers de l’Aula comencen als 3 anys i, en funció de l’edat, ofereixen diferents propostes fins arribar al teatre per adults. Pel que fa al cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’Actuació Teatral es planteja per l’alumnat que compleix els requisits d’accés i és major d’edat.
Aquesta targeta, que cal demanar al departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, acredita a les persones que tenen una discapacitat legalment reconeguda. És un document públic, personal i intransferible, que caldrà acompanyar amb el DNI o NIE. La targeta facilita l'accés a avantatges i beneficis que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, per exemple, en mobilitat, cultura, esport, lleure i salut.
És una tarifa d'últim recurs per a consumidors vulnerables. El preu de la tarifa d'últim recurs serà el PVPC descomptant el Bo social, que és un descompte del 25% en tots els termes que el componen.
L’Abonament Social és una facilitat que ofereix MOVISTAR i que consisteix en una reducció del 70% de la quota d’alta de la línia telefònica fixa individual i del 95% de la quota mensual. El cost de les trucades és el mateix que per a qualsevol persona i no hi ha límit de consum.
Les famílies de quatre o més membres poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua. Amb aquesta ampliació s'afegeixen 3 m3/persona/mes als límits de consum d'aigua establerts per tram. També poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua les unitats familiars amb persones amb grau de disminució superior al 75%, que computaran com a dues persones. En aquest cas, s’haurà de presentar el formulari juntament amb una còpia de la resolució de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
La gimcana “Ara tu tens l’oportunitat: Viu les discapacitats” és un programa municipal, educatiu i de sensibilització sobre les discapacitats. L’objectiu se centra en realitzar accions entre la població en edat escolar, per tal que es puguin posar en la pell d’una persona amb discapacitat. El projecte consisteix en la realització d’activitats per part de l’alumnat de les escoles de la ciutat, amb la col•laboració de diferents entitats de persones amb discapacitat de Lleida.
Els Centres d'Atenció a les persones amb Discapacitat (CAD) presten serveis d'informació, orientació a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i a la comunitat de professionals que ho requereixen. En aquests centres s'ubiquen els equips multi professionals de valoració i orientació EVO.
Centre terapèutic, que permet a l’usuari continuar integrat en el seu medi. Està dirigit a la rehabilitació psicosocial. C/ Henry Dunant, 1 25002, Lleida- Tel. 973 10 68 34
Poden estar derivats per diferents professionals del camp de la salut, dels serveis socials o educatius. més informació
Els centres especials de treball (CET) són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral. La seva plantilla ha de comptar amb un mínim del 70 per cent de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33 per cent. Aspros Ilersis La Torxa Aspid Salvador Seguí Grup Sifu Selid
El consell municipal “LLEIDA SOCIAL” és un òrgan col·legiat de participació comunitària per a l’assessorament, consulta, proposta i participació en matèria de serveis socials en el municipi, d’acord amb l’article 24 del Decret 202/2009, de 22 de desembre, dels òrgans de participació i de coordinació del Sistema Català de Serveis Socials. Els seus membres, representants dels diferents àmbits de la ciutat, podran informar, debatre i emetre resolucions, propostes, suggeriments i informes pel que fa a projectes municipals que escaiguin al seu àmbit.
En aquest decàleg exposem unes pautes per a un ús correcte delllenguatge, respectuós I consensuat a l’hora de referir-se a les persones ambdiscapacitat. Les persones amb discapacitat són diverses i no s’hand’etiquetar per la situació de discapacitat en la que es troben, és a dir, ladiscapacitat no sempre justifica les seves actuacions. Hem de definir a lapersona per les seves característiques, interessos, potencialitats i també dificultats, però no exclusivament pel fet de tenir discapacitat.
Recomanacions per promure entorns accesibles en el lleure, l'oci i la cultura a la ciutat de Lleida.
Tota la ciutadania de Lleida amb reconeixement de grau de discapacitat, major o igual del 33%, té accés gratuït a les piscines municipals de la ciutat que estan a l’aire lliure. Només cal que mostrin la targeta o el certificat de grau de discapacitat quan accedeixin a les instal•lacions.
Els centres d’educació primària i secundària, segons la normativa vigent, reserven dues places per aula a l’alumnat amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat.
Les Escoles Bressol Municipals reserven, segons la normativa vigent, un plaça per aula per a infants amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat. També s’atorga més puntuació a l’hora de escollir escola, a aquells infants que, dins el nucli familiar proper (pare/mare/germans/es), algú tingui discapacitat acreditada.
Estades esportives Les Estades esportives d’estiu estan adreçades als nens i nenes de 4 a 16 anys (segons activitats) en les quals es pot practicar diferents esports i diversos tallers lúdics i que, alhora, proporcionen un espai de lleure durant el període de vacances.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer que els establiments siguin més amigables amb les persones grans i amb les que tenen discapacitats i alhora al conjunt de la ciutadania, adaptant-se a les seves necessitats per fer-los més accessibles.
CLUBS: CLUB AREMI CE ASPID CE ASPROS ASSOCIACIÓ SALUT MENTAL CE SORDS DE LLEIDA CE INEFC LLEIDA C.E. SALVADOR SEGUÍ C.E LLAR DE SANT JOSEP CT URGELL C.E. Asvolcall-Down Lleida FEDERACIONS (DELEGACIONS TERRITORIALS): DT FC DISCAPACITATS FÍSICS - FCEDF DT FC DISMINUÏTS PSÍQUICS- ACELL DT FC PARÀLISI CEREBRAL
Recopilació d’activitats per a la infància i adolescència amb discapacitat, ja que aquestes accions són una font d'autoafirmació, motivació, satisfacció i interacció social.
Guia, on es recullen recomanacions què poden fer els establiments i comerços de Lleida, per ser més amigables i atents amb tota la població.
El servei de tutela té com a objectiu la protecció integral de les persones incapacitades judicialment. Aquestes protecció afecta tant la persona com al seu patrimoni.
A Lleida hi ha un total de 137 instal•lacions esportives municipals: pavellons, camps de futbol, pistes d’atletisme, pistes poliesportives de col•legis, piscines, pistes de petanca i altres equipaments, la gran majoria adaptats.
L’ICASS, és l’institut Català que facilitar a les persones recursos per assolir l'autonomia personal i funcional en les unitats familiars o de convivència que desitgin, potenciant la seva qualitat de vida i la seva integració social.
Institut Nacional, que té encomanada la gestió i administració de les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social, amb excepció d'aquelles la gestió estigui atribuïda a l'IMSERSO o serveis competents de les comunitats autònomes
En diferents serveis que organitza la Regidoria d’Educació, els infants amb diversitat funcional hi tenen cabuda. Es reserva places per a infants amb una Necessitats Educatives Especials (NEE) en els projectes Estiu de Petits i Estiu de Joc i “+TxT”. A més, la Xarxa Municipal de Ludoteques aplega recursos lúdics inclusius inclosos en els seus respectius projectes. Des de fa uns anys també es promociona la ’Polsera estrellada’, polsera que identifica a l’infant a l’hora d’accedir a l’espai on es realitzen diferents activitats durant les Festes Nadalenques. Mostrant-la a les persones responsables de les mateixes es té en compte la seva singularitat.
Mapa on podreu trobar els serveis que hi ha a Lleida i comarca del Segrià, que donen algun tipus d'atenció a les persones amb diagnòstic en salut mental. Cada recurs té explicat en quin àmbit pot fer suport, objectius, dades de contacte i com accedir-hi.
Al link trobareu tota la informaicó sobre normativa adreçada a persones amb discapacitat a Catalunya i Estatal.
L’Oficina de Drets Humans (ODH) es recolza en els articulats de la Declaració Universal dels Drets Humans, en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.
L’Oficina Local d’Habitatge, (OLH), de l’Ajuntament de Lleida és un ens de titularitat local a través del qual es desenvolupen les actuacions en matèria d’habitatge. L’OLH col•labora amb la Generalitat de Catalunya tot prestant els serveis reglats que es desprenen del conjunt de programes autonòmics.
Són prestacions econòmiques a favor de persones amb uns ingressos propis o familiars insuficients per cobrir les necessitats bàsiques. Aquelles persones que tenien reconegut el dret, poden continuar percebent-les. Però en l’actualitat no hi poden accedir nous beneficiaris
Seguint els principis de competitivitat, integració social, qualitat de vida, salut, seguretat i sostenibilitat; i fruit de l'anàlisi realitzada, l'Ajuntament de Lleida ha fixat uns objectius per millorar la mobilitat de la ciutat.
És una prestació econòmica de la Seguretat Social que pot percebre familiars d’una persona que ha mort sempre que compleixin uns determinats requisits.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Pensions contributives, ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que han cotitzat a la Seguretat Social l'establert a la llei Pensions no contributives són uns ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que no tenen recursos suficients per la seva subsistència i no poden acollir-se -per manca de cotització a la Seguretat Social- a les pensions contributives. Prestacions i/o ajudes a les quals poden optar les persones amb discapacitat i que en l’actualitat rep habitualment la família, depenen freqüentment dels ingressos de la persona amb discapacitat o bé del nucli familiar o de convivència
Prestació econòmica persones que hagin cotitzat a la Seguretat Social i compleixin els requisits que demana l’INSS.
És una assegurança que reconeix pensions de vellesa, invalidesa i viduïtat de caràcter imprescriptible, vitalícia i de quantia fixa per a aquelles persones que compleixen els requisits exigits i no tenen dret a percebre una pensió del Sistema de la Seguretat Social actual, amb l'excepció de les pensions de viduïtat de les quals puguin ser beneficiaris.
És una prestació econòmica derivada de la Llei d'Integració Social dels Minusvàlids de Llei 13/1982 de 7 d'abril (LISMI). És a extingir, excepte pel que fa a la mobilitat i la compensació per despeses de transport, i s'adreça a atendre les despeses originades per desplaçaments fora del domicili habitual d'aquelles persones amb discapacitat que tenen greus dificultats per utilitzar els transports col•lectius
És una prestació econòmica adreçada a l’atenció a la persona beneficiària quan aquesta és atesa pel seu entorn familiar. Rendiments exempts de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
És una prestació econòmica vinculada a l’adquisició del servei al qual es té el dret reconegut. És per donar suport a la despesa derivada de l’ús d’un servei de centre de dia, Servei d’ajuda a domicili o centre residencial en aquelles situacions en les que no hi hagi disponibilitat del mateix servei a la xarxa pública de serveis socials i per a persones en situació de dependència.
Consisteix en una assignació econòmica que es reconeix per cada fill a càrrec del beneficiari, menor de 18 anys o major amb una discapacitat en grau igual o superior al 65%, així com pels menors acollits en acolliment familiar , permanent o preadoptiu, sempre que no se superi el límit d'ingressos establert.
És una prestació permanent de dret subjectiu destinada a complementar la pensió de la modalitat no contributiva del Sistema de Seguretat Social per a aquelles persones que no es poden incorporar al món del treball
Des de les diferents regidories de l’Ajuntament de Lleida, en el marc de l’organització d’actes públics, es tenen en compte tots els elements tècnics per tal que les persones amb dificultats a nivell auditiu, visual, motriu o cognitiu puguin accedir als actes de forma inclusiva.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Les persones amb discapacitat que hagin de fer la declaració de renda o els pares que tinguin un fill o filla amb discapacitat que depenguin d’ells, tenen Reduccions de les quals poden beneficiar-se.
Reglament és la regulació normativa d'allò que té relació amb les formes, els mitjans i els procediments d'informació i de participació dels ciutadans i ciutadanes de Lleida, individualment o mitjançant qualsevol forma d'organització col•lectiva.
Servei d'orientació i adequació bàsica dels espais privatius, comunitaris i públics dels habitacles, mitjançant la intervenció d'un tècnic especialitzat en accessibilitat. Elaborem informes i fem propostes d'adequació. Amb el servei volem contribuir a transformar entorns per millorar la qualitat de vida de les persones, assegurant l'accessibilitat a habitatges, edificis i empreses, abordant qualsevol barrera física o arquitectònica que en limiti la participació.
Es tracta d’una agencia de col•locació que té com a objectiu oferir el suport i els recursos especialitzats per tal que s’afavoreixi la igualtat d’oportunitats i la no discriminació en l’accés a l’ocupació de les persones amb discapacitat.
L’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí és un organisme autònom de l’Ajuntament de Lleida que té per missió la millora de l’ocupabilitat de les persones.
Programa que facilita la inserció laboral i l’ocupació, prioritàriament, de les persones en situació de major vulnerabilitat social.
La Fundació Once promou projectes i accions adreçades a millorar la inclusió de les persones amb discapacitat.
El (SOI) és un servei transitori adreçat a persones amb capacitat d’integració laboral que necessiten formació en hàbits i tasques laborals.
Els serveis socials s'adrecen a la ciutadania amb dificultats per a fer front a situacions de necessitat personal bàsica, de manca de cohesió social o familiar i també per casos de desigualtat. La intervenció es realitza mitjançant equips professionals o serveis específics com poden ser l’atenció domiciliària, formació en competències socials, entre altres.
Renfe enten l' Accesibilidad com el compromis que adquireix directament amb la societat per la millora de prestaciones i aumentar la qualitat dels serveis. Treballen en l'accesiblilitat per garntir el dret a la movilitat, eliminanar les barreres i garantir l' autonomia personal.
La ciutat de Lleida compta amb un total de 16 línies d’autobusos que cobreixen tota la ciutat i els polígons ( 3 circulars). La flota compta a un total de 49 vehicles que estan adaptats al 100%. A l’article 9 del Reglament de Transport Urbà de Viatgers de Lleida, (pàgina 33 del document que incorporem) es remarca la prioritat per a les persones amb mobilitat reduïda.
Serveis d’igualtat d’oportunitats que ofereix l’IMO per a les persones amb diversitat funcional. Serveis d’igualtat d’oportunitats per a persones amb diversitat funcional.
És un servei educatiu que dóna suport al professorat dels centres docents per tal d’oferir la resposta educativa més adequada, especialment, a l’alumnat que presenta discapacitats o més dificultats en el procés d’aprenentatge. El servei també actua tot fent costat a les famílies i l’entorn dels infants, atenent consultes, proporcionant orientació i informació.
Els programes de formació i inserció que impuls el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya estan adreçats a joves des dels 16 fins als 21 anys, que hagin deixat l'educació secundària obligatòria sense obtenir-ne cap títol. Aquests programes tenen per objectiu recuperar aquests joves dins del sistema educatiu perquè puguin continuar els estudis de formació professional.
La sindicatura municipal, és la institució que, té la missió de defensar els drets que la legislació de règim local té reconeguts a la ciutadania.
La Xarxa Municipal de Ludoteques de l'Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de garantir el joc a totes les persones, crea el projecte Som-hi. Mitjançant un ventall de jocs de taula adaptats, garanteix que els infants i persones independentment de les seves capacitats, puguin participar i experimentar el lleure de manera igualitària.
l grup de treball sectorial permanent de persones amb discapacitat, format per 4 Taules de treball. 1- Taula Responsaibilitat Social 2- Taula Habitatge, mobilitat i Transport urbà 3- Taula d'accessibilitat comunicativa 4- Taula Projecte de vida i atenció a les families. Aquestes taules, son encarregades del treball entorn un tema o àmbit.
Espais i equipaments municipals adreçats a l’ús de la ciutadania
L’Administració ha posat a disposició de les empreses diverses modalitats de contractació que comporten avantatges de tipus econòmic. Qualsevol empresa que contracti persones treballadores amb discapacitat podrà gaudir d’avantatges econòmics: Mitjançant la bonificació de quotes a la Seguretat Social, tant en la contractació indefinida com en la temporal. Contractes en pràctiques i de formació . Subvencions per a l’adaptació del lloc de treball. La Generalitat assumeix el 80% del cost real de les obres, destinada a l’adaptació del lloc de treball o a la disposició de mitjans de protecció personal necessaris per evitar accidents laborals a treballadors i treballadores amb discapacitat.
Red educadora, té els següents objectius: Fomentar el desenvolupament de les societats inclusives a partir de l'eliminació dels mecanismes que geren discriminació i promoció de les relacions inclusives. Reflexionar sobre els models de inclusió que s'han d'establir en les ciutats educadores. Generar polítiques educatives municipals per a que siguin factors d' inclusió.
Activitats adreçades a persones amb discapacitat per tal de poder fomentar la participació en el temps de lleure i oci Servei de club social Club social per a persones amb trastorn mental la Brúixola Associació Síndrome de Down, Lleida ALTRES Programa de vacances i terralisme social Avantatges i descomptes als albergs de xanascat
Centre Municipal Esportiu Trèvol Lleida ofereix activitats esportives i rehabilitadores a les entitats i associacions de persones amb discapacitats: Cursets de natació. Activitats de rehabilitació. Pibody
La Regidoria d'Esports de la Paeria organitza un programa d'activitats esportives dins del curs escolar. Les escoles municipals específiques tenen com objectiu facilitar l’aprenentatge i la millora de la tècnica de les diverses modalitats esportives, incidint també en la millora de l’estat de forma física i mental dels infants. Algunes d’aquestes escoles porten a terme activitats d’esport adaptades.
Ja teniu disponible l'Agenda Jove de Tardor 2024 que LleidaJove ha preparat per tot el jovent de Lleida.
La Fundació ONCE treballa per millorar la cooperació i la inclusió social de les persones amb discapacitat, tenint com a pilars fonamentals l’ocupació i l’accessibilitat. Dins d’aquesta filosofia destina anualment ajudes econòmiques mitjançant programes destinats a les persones i entitats socials. Ajudes dirigides a les persones: Ajudes individuals d’accessibilitat per la ocupació: projectes per donar a la persona beneficiària l’ajuda tècnica que necessiti a conseqüència de la seva discapacitat, per aconseguir o millorar un lloc de treball (Despeses referents a l’adquisició d’ajudes de suport, audiòfons, o adquisició/adaptació de vehicles, sempre que sigui justificat per la finalitat del programa). Auto ocupació. Suport a treballadors autònoms, cooperatives, societats anònimes laborals, etc.
Pla Municipal de Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida Les clàusules socials són una eina de foment de l’ocupació que té per objectiu que qualsevol empresa adjudicatària d’un contracte amb l’administració pública, hagi de reservar un determinat nombre de llocs de treball pel foment i la promoció de la inserció laboral de col•lectius en risc d’exclusió.
Aquest ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Aquests ajuts van dirigits a les persones amb discapacitat auditiva, visual o física per fomentar la seva autonomia. Estan lligats al catàleg d’ajuts i sotmesos a convocatòria de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
Programa d’ajut tècnic al beneficiari per dotar-lo de suport pel manteniment del seu lloc de treball. Si voleu més informació podeu consultar el web de Fundación Once, Ayudas individuales de adaptación para el empleo.
El Programa de suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar, (PSALL), consisteix en la prestació d'un servei de suport a les persones amb discapacitat. L’objectiu se centra en afavorir el desenvolupament de la persona en les activitats de la vida diària, tant en la seva pròpia llar, com en la comunitat. Mitjançant l’atorgament d’aquest ajut, s’ofereix el suport personal necessari per a fomentar la integració social. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Departament de Drets Socials. Generalitat de Catalunya i també el Llistat d’entitats que ofereixen el programa al Segrià
L’Agencia d’Habitatge de Catalunya, ofereix diferents ajuts per la habitatge adreçats a persones amb discapacitats.
El Centre de Recursos Educatius de Discapacitats Auditives, (CREDA) tenen un alt component inclusiu. Els CREDA són serveis educatius específics que actuen en relació a l'alumnat sord i amb greus dificultats de llenguatge. Ofereixen suport a la tasca docent per tal de facilitar la seva adequació a les necessitats educatives específiques. A més, proporcionen atenció directa i orientació tant alumnat com a les famílies. D’altra banda, també cal destacar la tasca de Les unitats de suport a l’educació especial (USEE), en tant que són unitats de recursos per facilitar que l’alumnat amb manca d’autonomia a causa de discapacitats motrius, intel•lectuals severes o trastorns greus del desenvolupament i de conducta —susceptibles de ser escolaritzats en centres específics— puguin participar en entorns escolars ordinaris.
El Centre de Recursos per l’Autonomia, la Prevenció de la Dependència i la Vida Independent, (CRAPVI), centralitza i acosta a la persona usuària els diversos serveis per contribuir a què les persones tinguin el màxim grau d'autonomia i independència personal. A més, es treballa per fomentar la participació en tots els àmbits de la societat. El CRAPVI està constituït per la Fundació Esclerosi Múltiple, Aremi, Aspid i Creu Roja.
Recurs que es posa a disposició a través de CRAPVI, amb els següents objectius: Oferir atenció, assessorament i suport a les persones amb malalties neurològiques i famílies per tal de mantenir i millorar la seva qualitat de vida. Promoure la resolució de problemes que poden aparèixer en l’evolució de la malaltia incrementant el benestar i autonomia de la persona. Potenciar la integració social i la relació amb l’entorn. Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Centre Neurorehabilitador
És un servei d’ajuts tècnics per afavorir l’autonomia de la persona i l’accessibilitat a l’entorn. Sirius informa i assessora sobre solucions personalitzades i recursos disponibles. A Lleida, el centre Sirius està ubicat al Centre Aremi. (Garraf, 17. Lleida)
El Banc d'Ajudes Tècniques per a persones grans i dependents de Creu Roja facilita l’accés temporal a productes de suport . Si voleu ampliar la informació podeu consultar: Creu Roja Lleida, 973 27 99 00
Aquesta eina, permet a les entitats inscrites en el Registre Municipal notificar a l'Ajuntament qualsevol modificació de les dades que figuren en la documentació que hagi servit de base per fer la seva inscripció
“Apropa Cultura” és el programa socioeducatiu d’assistència a espectacles culturals adreçat al sector social. Mitjançant aquest programa, col•lectius en risc d’exclusió, poden accedir a una diversitat d'espectacles de música, teatre i dansa a preus accessibles.
ealització de visites a grups de persones amb discapacitats, adaptant el contingut al nivell de discapacitat.
Les persones que tenen dificultats en la seva autonomia personal —a causa d’alguna discapacitat de caràcter temporal, permanent, o bé per la pèrdua de capacitat degut a una malaltia o a l'envelliment— sovint necessiten suport per tal de seguir vivint en el seu entorn familiar i social. L’Ajuntament de Lleida presta un seguit de serveis dirigits a les persones amb dependència i és el responsable d’elaborar el “Programa Individual d’Atenció” (PIA) que recull els serveis i prestacions que la persona en situació de dependència necessita.
L'atenció primària és el primer punt d'accés al sistema de salut i es presta principalment als centres d'atenció primària, (CAP), i als consultoris locals, (CL), de les àrees rurals. Els equips professionals de l'atenció primària es dediquen a l'atenció i a la prevenció de problemes de salut, a la promoció de la salut i orientació en l'assistència social. Si voleu més informació podeu consultar: Centres i serveis d’atenció primària i comunitària.
L’Aula Municipal de Teatre de Lleida té una dilatada experiència en l’atenció a la diversitat de forma integral i integrada, en tots els seus cursos i tallers. És per això que l’escola no ofereix cap curs o servei específic dirigit únicament a persones amb discapacitat o diversitat funcional. Tothom hi té cabuda, si la seva passió és el teatre. L’Aula Municipal de Teatre ha viscut sempre la diversitat del seu alumnat, i del seu equip de professionals, com un element enriquidor que ha comportat una experiència d’aprenentatges i de creixement mutu, que ha afavorit una convivència respectuosa. A més, des de l’Aula Municipal de Teatre sempre hem cuidat el treball en xarxa i hem treballat amb totes aquelles entitats i organitzacions que han volgut col·laborar amb nosaltres per tal de complementar els aprenentatges teatrals amb les habilitats de vida, del nostre alumnat. El teatre l’entenem, doncs, com una eina integradora per excel·lència, i tota l’oferta formativa que fem des de l’Aula Municipal de Teatre, està oberta a tots i totes. Edats: els tallers de l’Aula comencen als 3 anys i, en funció de l’edat, ofereixen diferents propostes fins arribar al teatre per adults. Pel que fa al cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’Actuació Teatral es planteja per l’alumnat que compleix els requisits d’accés i és major d’edat.
Aquesta targeta, que cal demanar al departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, acredita a les persones que tenen una discapacitat legalment reconeguda. És un document públic, personal i intransferible, que caldrà acompanyar amb el DNI o NIE. La targeta facilita l'accés a avantatges i beneficis que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, per exemple, en mobilitat, cultura, esport, lleure i salut.
És una tarifa d'últim recurs per a consumidors vulnerables. El preu de la tarifa d'últim recurs serà el PVPC descomptant el Bo social, que és un descompte del 25% en tots els termes que el componen.
L’Abonament Social és una facilitat que ofereix MOVISTAR i que consisteix en una reducció del 70% de la quota d’alta de la línia telefònica fixa individual i del 95% de la quota mensual. El cost de les trucades és el mateix que per a qualsevol persona i no hi ha límit de consum.
Les famílies de quatre o més membres poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua. Amb aquesta ampliació s'afegeixen 3 m3/persona/mes als límits de consum d'aigua establerts per tram. També poden sol•licitar l'ampliació dels trams del cànon de l'aigua les unitats familiars amb persones amb grau de disminució superior al 75%, que computaran com a dues persones. En aquest cas, s’haurà de presentar el formulari juntament amb una còpia de la resolució de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
La gimcana “Ara tu tens l’oportunitat: Viu les discapacitats” és un programa municipal, educatiu i de sensibilització sobre les discapacitats. L’objectiu se centra en realitzar accions entre la població en edat escolar, per tal que es puguin posar en la pell d’una persona amb discapacitat. El projecte consisteix en la realització d’activitats per part de l’alumnat de les escoles de la ciutat, amb la col•laboració de diferents entitats de persones amb discapacitat de Lleida.
Els Centres d'Atenció a les persones amb Discapacitat (CAD) presten serveis d'informació, orientació a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i a la comunitat de professionals que ho requereixen. En aquests centres s'ubiquen els equips multi professionals de valoració i orientació EVO.
Els centres especials de treball (CET) són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral. La seva plantilla ha de comptar amb un mínim del 70 per cent de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33 per cent. Aspros Ilersis La Torxa Aspid Salvador Seguí Grup Sifu Selid
El consell municipal “LLEIDA SOCIAL” és un òrgan col·legiat de participació comunitària per a l’assessorament, consulta, proposta i participació en matèria de serveis socials en el municipi, d’acord amb l’article 24 del Decret 202/2009, de 22 de desembre, dels òrgans de participació i de coordinació del Sistema Català de Serveis Socials. Els seus membres, representants dels diferents àmbits de la ciutat, podran informar, debatre i emetre resolucions, propostes, suggeriments i informes pel que fa a projectes municipals que escaiguin al seu àmbit.
En aquest decàleg exposem unes pautes per a un ús correcte delllenguatge, respectuós I consensuat a l’hora de referir-se a les persones ambdiscapacitat. Les persones amb discapacitat són diverses i no s’hand’etiquetar per la situació de discapacitat en la que es troben, és a dir, ladiscapacitat no sempre justifica les seves actuacions. Hem de definir a lapersona per les seves característiques, interessos, potencialitats i també dificultats, però no exclusivament pel fet de tenir discapacitat.
Recomanacions per promure entorns accesibles en el lleure, l'oci i la cultura a la ciutat de Lleida.
Tota la ciutadania de Lleida amb reconeixement de grau de discapacitat, major o igual del 33%, té accés gratuït a les piscines municipals de la ciutat que estan a l’aire lliure. Només cal que mostrin la targeta o el certificat de grau de discapacitat quan accedeixin a les instal•lacions.
Els centres d’educació primària i secundària, segons la normativa vigent, reserven dues places per aula a l’alumnat amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat.
Les Escoles Bressol Municipals reserven, segons la normativa vigent, un plaça per aula per a infants amb una Necessitat Educativa Especial, (NEE), que no ha de ser necessàriament una discapacitat. També s’atorga més puntuació a l’hora de escollir escola, a aquells infants que, dins el nucli familiar proper (pare/mare/germans/es), algú tingui discapacitat acreditada.
Estades esportives Les Estades esportives d’estiu estan adreçades als nens i nenes de 4 a 16 anys (segons activitats) en les quals es pot practicar diferents esports i diversos tallers lúdics i que, alhora, proporcionen un espai de lleure durant el període de vacances.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer que els establiments siguin més amigables amb les persones grans i amb les que tenen discapacitats i alhora al conjunt de la ciutadania, adaptant-se a les seves necessitats per fer-los més accessibles.
CLUBS: CLUB AREMI CE ASPID CE ASPROS ASSOCIACIÓ SALUT MENTAL CE SORDS DE LLEIDA CE INEFC LLEIDA C.E. SALVADOR SEGUÍ C.E LLAR DE SANT JOSEP CT URGELL C.E. Asvolcall-Down Lleida FEDERACIONS (DELEGACIONS TERRITORIALS): DT FC DISCAPACITATS FÍSICS - FCEDF DT FC DISMINUÏTS PSÍQUICS- ACELL DT FC PARÀLISI CEREBRAL
Recopilació d’activitats per a la infància i adolescència amb discapacitat, ja que aquestes accions són una font d'autoafirmació, motivació, satisfacció i interacció social.
Guia, on es recullen recomanacions què poden fer els establiments i comerços de Lleida, per ser més amigables i atents amb tota la població.
El servei de tutela té com a objectiu la protecció integral de les persones incapacitades judicialment. Aquestes protecció afecta tant la persona com al seu patrimoni.
A Lleida hi ha un total de 137 instal•lacions esportives municipals: pavellons, camps de futbol, pistes d’atletisme, pistes poliesportives de col•legis, piscines, pistes de petanca i altres equipaments, la gran majoria adaptats.
L’ICASS, és l’institut Català que facilitar a les persones recursos per assolir l'autonomia personal i funcional en les unitats familiars o de convivència que desitgin, potenciant la seva qualitat de vida i la seva integració social.
Institut Nacional, que té encomanada la gestió i administració de les prestacions econòmiques del sistema de la Seguretat Social, amb excepció d'aquelles la gestió estigui atribuïda a l'IMSERSO o serveis competents de les comunitats autònomes
En diferents serveis que organitza la Regidoria d’Educació, els infants amb diversitat funcional hi tenen cabuda. Es reserva places per a infants amb una Necessitats Educatives Especials (NEE) en els projectes Estiu de Petits i Estiu de Joc i “+TxT”. A més, la Xarxa Municipal de Ludoteques aplega recursos lúdics inclusius inclosos en els seus respectius projectes. Des de fa uns anys també es promociona la ’Polsera estrellada’, polsera que identifica a l’infant a l’hora d’accedir a l’espai on es realitzen diferents activitats durant les Festes Nadalenques. Mostrant-la a les persones responsables de les mateixes es té en compte la seva singularitat.
Al link trobareu tota la informaicó sobre normativa adreçada a persones amb discapacitat a Catalunya i Estatal.
L’Oficina de Drets Humans (ODH) es recolza en els articulats de la Declaració Universal dels Drets Humans, en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.
L’Oficina Local d’Habitatge, (OLH), de l’Ajuntament de Lleida és un ens de titularitat local a través del qual es desenvolupen les actuacions en matèria d’habitatge. L’OLH col•labora amb la Generalitat de Catalunya tot prestant els serveis reglats que es desprenen del conjunt de programes autonòmics.
Són prestacions econòmiques a favor de persones amb uns ingressos propis o familiars insuficients per cobrir les necessitats bàsiques. Aquelles persones que tenien reconegut el dret, poden continuar percebent-les. Però en l’actualitat no hi poden accedir nous beneficiaris
Seguint els principis de competitivitat, integració social, qualitat de vida, salut, seguretat i sostenibilitat; i fruit de l'anàlisi realitzada, l'Ajuntament de Lleida ha fixat uns objectius per millorar la mobilitat de la ciutat.
És una prestació econòmica de la Seguretat Social que pot percebre familiars d’una persona que ha mort sempre que compleixin uns determinats requisits.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Prestació econòmica, en forma d’indemnització, a la que té dret la persona treballadora (o els seus familiars) que hagi patit una lesió corporal o malaltia a conseqüència del treball realitzat per compte d’altres.
Pensions contributives, ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que han cotitzat a la Seguretat Social l'establert a la llei Pensions no contributives són uns ingressos econòmics mensuals que l'Estat garanteix a aquelles persones que no tenen recursos suficients per la seva subsistència i no poden acollir-se -per manca de cotització a la Seguretat Social- a les pensions contributives. Prestacions i/o ajudes a les quals poden optar les persones amb discapacitat i que en l’actualitat rep habitualment la família, depenen freqüentment dels ingressos de la persona amb discapacitat o bé del nucli familiar o de convivència
Prestació econòmica persones que hagin cotitzat a la Seguretat Social i compleixin els requisits que demana l’INSS.
És una assegurança que reconeix pensions de vellesa, invalidesa i viduïtat de caràcter imprescriptible, vitalícia i de quantia fixa per a aquelles persones que compleixen els requisits exigits i no tenen dret a percebre una pensió del Sistema de la Seguretat Social actual, amb l'excepció de les pensions de viduïtat de les quals puguin ser beneficiaris.
És una prestació econòmica derivada de la Llei d'Integració Social dels Minusvàlids de Llei 13/1982 de 7 d'abril (LISMI). És a extingir, excepte pel que fa a la mobilitat i la compensació per despeses de transport, i s'adreça a atendre les despeses originades per desplaçaments fora del domicili habitual d'aquelles persones amb discapacitat que tenen greus dificultats per utilitzar els transports col•lectius
És una prestació econòmica adreçada a l’atenció a la persona beneficiària quan aquesta és atesa pel seu entorn familiar. Rendiments exempts de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
És una prestació econòmica vinculada a l’adquisició del servei al qual es té el dret reconegut. És per donar suport a la despesa derivada de l’ús d’un servei de centre de dia, Servei d’ajuda a domicili o centre residencial en aquelles situacions en les que no hi hagi disponibilitat del mateix servei a la xarxa pública de serveis socials i per a persones en situació de dependència.
Consisteix en una assignació econòmica que es reconeix per cada fill a càrrec del beneficiari, menor de 18 anys o major amb una discapacitat en grau igual o superior al 65%, així com pels menors acollits en acolliment familiar , permanent o preadoptiu, sempre que no se superi el límit d'ingressos establert.
És una prestació permanent de dret subjectiu destinada a complementar la pensió de la modalitat no contributiva del Sistema de Seguretat Social per a aquelles persones que no es poden incorporar al món del treball
Banc de Productes de Suport d'ASPID. servei solidari i temporal de cessió d’ús de productes de suport. Aquest servei es configura a partir d’un conjunt d’accions que treballen de forma coordinada per facilitar l'accés a productes de suport, amb acompanyament i assessorament professional per a la promoció de l'autonomia i de la vida independent a les persones de totes les edats amb una limitació funcional temporal o permanent.
Des de les diferents regidories de l’Ajuntament de Lleida, en el marc de l’organització d’actes públics, es tenen en compte tots els elements tècnics per tal que les persones amb dificultats a nivell auditiu, visual, motriu o cognitiu puguin accedir als actes de forma inclusiva.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Aquest reconeixement acredita legalment el grau de discapacitat i facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions que tenen com a objecte compensar possibles desavantatges socials derivats de la discapacitat.
Les persones amb discapacitat que hagin de fer la declaració de renda o els pares que tinguin un fill o filla amb discapacitat que depenguin d’ells, tenen Reduccions de les quals poden beneficiar-se.
Reglament és la regulació normativa d'allò que té relació amb les formes, els mitjans i els procediments d'informació i de participació dels ciutadans i ciutadanes de Lleida, individualment o mitjançant qualsevol forma d'organització col•lectiva.
La ciutat de Lleida té 530 places reservades, de caràcter públic, per a persones amb discapacitats, que siguin beneficiàries de la targeta d’aparcament. Aquestes places estan distribuïdes per tots els barris, zones cèntriques i llocs d’interès de la ciutat. Aquest servei està vinculat a l’article 53 de l’Ordenança Municipal de d’Us de la Via i els Espais Públics de Lleida
Sistema de semàfors amb polsador acústics, instal•lats 194 als passos de vianats , per tal d’afavorir la mobilitat de les persones amb discapacitat visual. Per més informació podeu consulta: Llistat de semàfors acústics de Lleida Per sol.licitar la instal.lació d'un semàfors acústic, cal ficar-se en contacte amb el Departament de Mobilitat de l'Ajuntament de Lleida, al mail controlsemaforic@paeria.es
A Lleida ciutat existeixen un total de 279 places d’aparcament per a persones amb discapacitat, ubicades en llocs de pública concurrència, així com a prop dels domicilis dels beneficiaris/es de les targetes que hagin realitzat la corresponent demanda.
Servei d'orientació i adequació bàsica dels espais privatius, comunitaris i públics dels habitacles, mitjançant la intervenció d'un tècnic especialitzat en accessibilitat. Elaborem informes i fem propostes d'adequació. Amb el servei volem contribuir a transformar entorns per millorar la qualitat de vida de les persones, assegurant l'accessibilitat a habitatges, edificis i empreses, abordant qualsevol barrera física o arquitectònica que en limiti la participació.
Es tracta d’una agencia de col•locació que té com a objectiu oferir el suport i els recursos especialitzats per tal que s’afavoreixi la igualtat d’oportunitats i la no discriminació en l’accés a l’ocupació de les persones amb discapacitat.
L’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí és un organisme autònom de l’Ajuntament de Lleida que té per missió la millora de l’ocupabilitat de les persones.
Programa que facilita la inserció laboral i l’ocupació, prioritàriament, de les persones en situació de major vulnerabilitat social.
La Fundació Once promou projectes i accions adreçades a millorar la inclusió de les persones amb discapacitat.
Els serveis socials s'adrecen a la ciutadania amb dificultats per a fer front a situacions de necessitat personal bàsica, de manca de cohesió social o familiar i també per casos de desigualtat. La intervenció es realitza mitjançant equips professionals o serveis específics com poden ser l’atenció domiciliària, formació en competències socials, entre altres.
Renfe enten l' Accesibilidad com el compromis que adquireix directament amb la societat per la millora de prestaciones i aumentar la qualitat dels serveis. Treballen en l'accesiblilitat per garntir el dret a la movilitat, eliminanar les barreres i garantir l' autonomia personal.
Aeroport Lleida-Alguaire Traductor: Seleccionar idioma▼ Aquest aeroport contempla un servei adreçat a les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda, (equips de mobilitat reduïda i assistència per a gossos pigall)
La ciutat de Lleida compta amb un total de 16 línies d’autobusos que cobreixen tota la ciutat i els polígons ( 3 circulars). La flota compta a un total de 49 vehicles que estan adaptats al 100%. A l’article 9 del Reglament de Transport Urbà de Viatgers de Lleida, (pàgina 33 del document que incorporem) es remarca la prioritat per a les persones amb mobilitat reduïda.
Serveis d’igualtat d’oportunitats que ofereix l’IMO per a les persones amb diversitat funcional. Serveis d’igualtat d’oportunitats per a persones amb diversitat funcional.
Els programes de formació i inserció que impuls el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya estan adreçats a joves des dels 16 fins als 21 anys, que hagin deixat l'educació secundària obligatòria sense obtenir-ne cap títol. Aquests programes tenen per objectiu recuperar aquests joves dins del sistema educatiu perquè puguin continuar els estudis de formació professional.
La sindicatura municipal, és la institució que, té la missió de defensar els drets que la legislació de règim local té reconeguts a la ciutadania.
La Xarxa Municipal de Ludoteques de l'Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de garantir el joc a totes les persones, crea el projecte Som-hi. Mitjançant un ventall de jocs de taula adaptats, garanteix que els infants i persones independentment de les seves capacitats, puguin participar i experimentar el lleure de manera igualitària.
La targeta facilita poder parar o estacionar el vehicle tant a prop com sigui possible del punt d’accés o destinació. Igualment, permet aquesta parada o estacionament als vehicles de transport col•lectiu per a persones amb discapacitat.
l grup de treball sectorial permanent de persones amb discapacitat, format per 4 Taules de treball. 1- Taula Responsaibilitat Social 2- Taula Habitatge, mobilitat i Transport urbà 3- Taula d'accessibilitat comunicativa 4- Taula Projecte de vida i atenció a les families. Aquestes taules, son encarregades del treball entorn un tema o àmbit.
Espais i equipaments municipals adreçats a l’ús de la ciutadania
L’Administració ha posat a disposició de les empreses diverses modalitats de contractació que comporten avantatges de tipus econòmic. Qualsevol empresa que contracti persones treballadores amb discapacitat podrà gaudir d’avantatges econòmics: Mitjançant la bonificació de quotes a la Seguretat Social, tant en la contractació indefinida com en la temporal. Contractes en pràctiques i de formació . Subvencions per a l’adaptació del lloc de treball. La Generalitat assumeix el 80% del cost real de les obres, destinada a l’adaptació del lloc de treball o a la disposició de mitjans de protecció personal necessaris per evitar accidents laborals a treballadors i treballadores amb discapacitat.
Red educadora, té els següents objectius: Fomentar el desenvolupament de les societats inclusives a partir de l'eliminació dels mecanismes que geren discriminació i promoció de les relacions inclusives. Reflexionar sobre els models de inclusió que s'han d'establir en les ciutats educadores. Generar polítiques educatives municipals per a que siguin factors d' inclusió.
L’Aula Municipal de Teatre de Lleida té una dilatada experiència en l’atenció a la diversitat de forma integral i integrada, en tots els seus cursos i tallers. És per això que l’escola no ofereix cap curs o servei específic dirigit únicament a persones amb discapacitat o diversitat funcional. Tothom hi té cabuda, si la seva passió és el teatre. L’Aula Municipal de Teatre ha viscut sempre la diversitat del seu alumnat, i del seu equip de professionals, com un element enriquidor que ha comportat una experiència d’aprenentatges i de creixement mutu, que ha afavorit una convivència respectuosa. A més, des de l’Aula Municipal de Teatre sempre hem cuidat el treball en xarxa i hem treballat amb totes aquelles entitats i organitzacions que han volgut col·laborar amb nosaltres per tal de complementar els aprenentatges teatrals amb les habilitats de vida, del nostre alumnat. El teatre l’entenem, doncs, com una eina integradora per excel·lència, i tota l’oferta formativa que fem des de l’Aula Municipal de Teatre, està oberta a tots i totes. Edats: els tallers de l’Aula comencen als 3 anys i, en funció de l’edat, ofereixen diferents propostes fins arribar al teatre per adults. Pel que fa al cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’Actuació Teatral es planteja per l’alumnat que compleix els requisits d’accés i és major d’edat.
En aquest decàleg exposem unes pautes per a un ús correcte delllenguatge, respectuós I consensuat a l’hora de referir-se a les persones ambdiscapacitat. Les persones amb discapacitat són diverses i no s’hand’etiquetar per la situació de discapacitat en la que es troben, és a dir, ladiscapacitat no sempre justifica les seves actuacions. Hem de definir a lapersona per les seves característiques, interessos, potencialitats i també dificultats, però no exclusivament pel fet de tenir discapacitat.
Recomanacions per promure entorns accesibles en el lleure, l'oci i la cultura a la ciutat de Lleida.
Recopilació d’activitats per a la infància i adolescència amb discapacitat, ja que aquestes accions són una font d'autoafirmació, motivació, satisfacció i interacció social.
Guia, on es recullen recomanacions què poden fer els establiments i comerços de Lleida, per ser més amigables i atents amb tota la població.
La Xarxa Municipal de Ludoteques de l'Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de garantir el joc a totes les persones, crea el projecte Som-hi. Mitjançant un ventall de jocs de taula adaptats, garanteix que els infants i persones independentment de les seves capacitats, puguin participar i experimentar el lleure de manera igualitària.
l grup de treball sectorial permanent de persones amb discapacitat, format per 4 Taules de treball. 1- Taula Responsaibilitat Social 2- Taula Habitatge, mobilitat i Transport urbà 3- Taula d'accessibilitat comunicativa 4- Taula Projecte de vida i atenció a les families. Aquestes taules, son encarregades del treball entorn un tema o àmbit.